11 Юли 2020събота20:34 ч.

Обучаващи фирми чакат парите си 6 месеца, отнесе го зам.-министър

/ брой: 124

автор:Аида Паникян

visibility 743

Около 20 хил. лв. чака обучаваща организация за приключили и отчетени курсове от декември м.г. Фирмата провежда обучение на заети по ОП "Развитие на човешките ресурси". В началото според договора разплащанията е трябвало да стават до 30 дни след отчитане на приключил курс, но от началото на т.г. - до 2 месеца. Трябва да платя на преподаватели, да платя наеми, да купя учебни материали и пр., обясни пред ДУМА собственикът на организацията. Обучавани пък споделиха, че много фирми отказват вече да приемат курсисти по специалността, по която се обучават във въпросната фирма. Обяснението им било, че заради забавените плащания са пред фалит. Кандидатствах за 15 хил. лв. кредит от банка, за да се разплатя с преподавателите, довери собственик на обучаваща фирма.
Забавените плащания станаха причина за отстраняването от длъжност на социалния зам.-министър Красимир Попов. "Благодаря на г-н Попов за усилията, които полагаше от началото на мандата. Много неща се подобриха в усвояването на средствата, но моето желание и желанието на премиера най-вече е усвояването да става по-бързо", заяви пред журналисти социалният министър Тотю Младенов. По думите му трябва да се наваксват плащанията. Освен това досега нямало достатъчно ефективен контрол.
Изплатените средства по ОПРЧР към август 2009 г. са били 30 млн. лв., а в момента са около 250 млн. лв. До края на програмния период през 2013 г. трябва да бъдат усвоени 1,2 млрд. евро. Над 50% от средствата са договорени, остава реално изплащане и усвояване и затова пристъпваме към тази рокада, поясни Младенов. 
Красимир Попов започва да се занимава с еврофондове през 1998 г. От 2003 до 2008 г. той е директор на дирекция "Европейски фондове" в МТСП, а от август 2009 г. е социален зам.-министър с ресор еврофондове.
Попов ще бъде заменен от досегашната съветничка на Бойко Борисов по социалната политика. "Вече 23 месеца тя изкъсо наблюдава работата на МТСП, познава изключително добре хората в Брюксел. Смятам, че от това по-добра приемственост няма", коментира шансовете на новата си заместничка Младенов.
Костадинова е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1994 г. Работила е като адвокат в София, в ДАЗД, в МРРБ. От септември 2009 г. е съветник на Борисов.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 640

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 568

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1281

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ