03 Юли 2022неделя11:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Финансовият министър Владислав Горанов се надява бюджетът да не го изненада заради големите разходи в края на годината

Общините ще отписват бракуваните автомобили автоматично

Награди до 100 лв. няма да се декларират

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 1636

Награди до 100 лв., получени от игри, ще бъдат необлагаеми и те няма да се декларират. Това е една от промените в данъчното законодателство, съпровождащи бюджета за догодина, одобрени от правителството вчера. Според тях собствениците на автомобили вече няма да са длъжни да носят в общината бележка от КАТ при прекратяване на регистрацията на превозното средство. Общинските данъчни служби автоматично ще получават тези данни от регистъра на КАТ.

Предизборните изменения включват и други несъществени промени. Освен отпадането на изискването на посещението на общината при отписването на кола, се предлага и промяна на начина на определяне на туристическия данък. Данните за нощувките, на чиято база се смята той, вече ще се получават от общините от единната информационна система на Министерството на туризма, която действа от тази година. Сега данните се изпращат на общината от местата за настаняване. При декларирането на данъка върху доходите си хората с увреждания вече няма да предоставят решение на ТЕЛК/НЕЛК. Националната агенция за приходите (НАП) има служебен електронен достъп до регистъра на тези решения и подаването на документите заедно с годишната данъчна декларация отпада.

Според друга промяна в данъчните закони куриерските фирми ще са длъжни да упражняват по-сериозен контрол върху акцизните стоки, главно заради много случаи на продажба на цигари и тютюн без платен акциз през куриери. При пренос на пратка с акцизни стоки куриерите ще изискват документ за самоличност и от подателя, и от получателя на пратката. Ако се появят съмнения за нарушение или при поискване от митниците куриерите и пощите ще трябва да отварят пратката за проверка (в стая с видеонаблюдение и свидетели), дори без съгласието на подателя. Ако в пратката има рискови стоки - цигари или тютюн без платен акциз, тя ще се задържа за проверка от контролните органи.

Когато в един търговски обект еднородна дейност извършват една след друга свързани фирми или привидно различни, в облагаемия им оборот ще се включват и приходите на предишните работили там фирми за максимум 12 месеца, предвиждат промени в закона за ДДС.

Финансовото министерство е разяснило кога извършваната дейност се приема за "еднородна" и какво означава фразата "привидно несвързани лица". В момента регистрацията по ДДС е задължителна при годишен оборот от 50 000 лв. Целта на предложението е да се засили данъчният контрол, за да не се избягва регистрацията по ДДС на самостоятелни фирми, които обаче са свързани или привидно несвързани лица. Данъчните в последните години се оплакват от много случаи на търговски обекти, особено по Черноморието, за които се регистрира нова фирма в момента, в който оборотът доближи прага от 50 000 лв.

След приемането на данъчните промени от правителството министърът на финансите Владислав Горанов коментира и течащата процедура по определянето на държавния бюджет за следващата година. Той обясни, че тепърва предстоят разговори по темата с различните министерства, но е ясно, че в него ще бъдат заложено вече обещаното от премиера повишаване на заплатите в бюджетната сфера с 10%. Ще бъдат увеличени и заплатите на учителите. Горанов коментира и натрупания към деветмесечието бюджетен излишък от 1.2 млрд. лева. "Както знаете, голяма част от инвестиционните разходи са струпани в края на годината, така че очакваме бюджетът да не ни изненада в отрицателен аспект", обясни той.

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 594

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 550

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 707

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ