01 Юни 2020понеделник16:18 ч.

Общините имат 24 месеца да приберат 5-годишните в клас

Техникумите вече няма да са държавни - стават общински

/ брой: 152

автор:Велиана Христова

visibility 1194

Не една, а две години ще имат общините, за да осигурят условия за задължителното приемане на 5-годишните деца в предучилищна подготвителна група, съобщи вчера просветният министър Сергей Игнатов. По думите му в страната има 9000 свободни места в детските градини, но те не са в големите градове като София, Варна, Бургас, Пловдив, където има проблеми.
От 9 млн. лв., които се дават за ранното започване на предучилищната подготовка, 1,5 млн. са за превоз и храна на малките, а 7,5 млн. лв. ще се дадат за започване на постепенното въвеждане на целодневно обучение от I клас. Целодневното обучение обаче не е включено в промените в Закона за народната просвета, които ще влязат в сила от тази есен.
    Готови са законовите промени, които МОМН подготвя за професионалното образование, те ще бъдат обсъдени на кръгли маси, съобщи Игнатов. Основното е, че професионалните гимназии (техникумите) вече няма да са държавни, а ще преминат към общините, за да се свържат според министъра с местния бизнес.
Най-сетне Сергей Игнатов оповести двете контролни теми, крити досега, за злополучната матура по български и литература, от която в интернет "изтекоха" изпитните варианти - по Дебелянов и Елин Пелин. Двамата виновни служители ще бъдат уволнени, а зам.-министър Милка Коджабашиева няма да получи сериозно наказание, защото няма как да следи всеки човек в МОМН и самата тя е изключително притеснена от случилото се, каза министърът.
В момента се водят преговори с министър Дянков бюджетите на вузовете да бъдат орязани с 15, а не с 20% при актуализацията на бюджета тази седмица в парламента. Не може студентите да седят на студено поради липса на пари за парно и ток, каза Игнатов. За БАН обаче намаляване на орязването не се предвиждало, макар субсидията на академията да е намалена с над 10 на сто повече от тази на вузовете и там 11 млн. лв. не достигат за заплатите, за ток и парно изобщо няма стотинка.

Завършилите право в ЮЗУ - с най-високи заплати 

В МОМН се прави изследване по данните от НОИ за реализацията на випускниците на вузовете у нас, което изненадващо променяло представите кои са силните вузове у нас, обяви Сергей Игнатов. Правистите, завършили ЮЗУ, например, започвали работа с най-високи заплати, учуди се той. Обществено известно е обаче, че в ЮЗУ в право се приемат големи групи хора от МВР. Медиците пък били с най-ниската безработица.

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ