01 Ноември 2020неделя03:44 ч.

Заемът ще блокира инвестиционната и капиталовата активност за следващите три управления, категорична е Катя Георгиева

Община Ямбол тегли заем от 9 милиона евро

Кметът прави предложението преди подписката за местен референдум

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 57

Хората не знаят, че община Ямбол ще поема дълг от 17,6 млн. лв. Това заяви в обяснението на отрицателния си вот при гласуване на предложението за емитиране на дългосрочен общински дълг председателят на БСП и на групата съветници на левицата Катя Георгиева по време на последната за годината сесия на Общинския съвет в Ямбол.

Гласовете на присъстващите шестима общински съветници от БСП и на съветници от АБВ и от НФСБ, които гласуваха против, не стигнаха, за да се спре намерението на кмета на общината и на подкрепящите го общински съветници да изтеглят 9 млн. евро облигационен заем. За дълга гласуваха 26 съветници.

В началото на сесията Георгиева предложи точката да отпадне от дневния ред с мотива, че в предложението няма технико-икономическа обосновка. Освен това дългът е увеличен с 600 хил. лв. за същите обекти, гласувани и преди година. А и по същество не е имало обществено обсъждане на дълга, защото не е дадена възможност на гражданите да изразят позицията си.

В момента има подписка за провеждане на местен референдум с въпрос "Против ли сте община Ямбол да поеме дълг от 9 млн. евро през последната годината на мандата на настоящото управление, който ще се изплаща до 2030 г. от собствени общински приходи?". Предложението за заема е направено преди изтичането на 3-месечния срок за събиране на подписите и се явява еднолично незачитане на общественото мнение от страна на кмета.

Облигационният заем се тегли през последна година на това управление, а ще се плаща през следващите 12 години, когато Ямбол ще се управлява от три екипа на местната власт и по този начин се блокира инвестиционната и капиталовата активност за следващите три управления, коментира Георгиева.

По думите й, когато започне плащането и на главницата на дълга, всяка година общината ще плаща над 2 млн. лв. от собствени общински приходи - толкова заделя сега за капиталови разходи. "И в момента плащаме задължение от над 4 млн. лв. според справка на Министерството на финансите, от които по тегления преди 10 години заем от 5 млн. лв. са останали за плащане 673 389 лв.", припомни Георгиева. 

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ