02 Март 2021вторник09:38 ч.

О, спи ли Дянков или Какви данъци още могат да ни измислят

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 0

Тия дни пак се замислих за проблемите на държавата. Това, че  яко го е закъсала, е ясно на всички. Би ли й хрумнало да облага с данък лихвите по спестяванията, ако не беше закъсала? Не, нали? И понеже държавата го е закъсала, тя няма друг избор, освен да измисля нови данъци. И понеже виждам, че се затруднява в мисленето, аз, понеже съм патриот, реших да мисля вместо нея и да й подскажа някои идеи за някои други данъци.
Дойде ми например наум да бъде въведен данък часовник. Всеки, който има часовник, да плаща данък. Данък сгради има, нали? Селяните и за плевниците си плащат данък сгради. Е, що тогава да няма данък часовник? Не всеки селянин има плевник, но всеки има поне един часовник! Да не говорим, че повечето селяни и джиесеми имат вече, а и в джиесема също има часовник. По левче на часовник - ето й на държавата около седем милиона левчета! Умно, нали?
А защо да не бъде въведен и данък сезони?  Ама ние много сме се разпуснали, бе, дами и господа! Нищо и никакъв народ, а четири сезона! Много пъти съм си го мислил това - четири сезона могат да си позволят германците, французите, донякъде - белгийците, но ние?! Всичкото Мара втасала, та сега - четири сезона! Който иска четири сезона - да плаща по десет лева данък на сезон! И от тука ще се посъбере някой и друг милион.
И понеже стана дума за сезони, знае се, че през пролетта и есента обикновено вали дъжд, а през зимата - сняг. И си вали - такааа - безплатно! Откъде накъде! Нали благодарение на тези дъждове и на този сняг зърнопроизводителите, картофопроизводителите, доматопроизводителите, чушкопроизводителите, тиквопроизводителите и разни други производители прибират реколта, от която печелят? Защо да не плащат данък дъжд и данък сняг, кажете ми?
Ами данък вятър? Има една народна песен, в която се казва: "Дуйни ми, дуйни, ветре ле, дуйни да разхладиш татко на Джумая, мама на Добруджа". Ами че той тоя вятър през лятото си е направо климатик! Всеки, който ползва климатик, знае, че той не разхлажда ей така - безплатно!
Като се сетих за вятъра, естествено и съвсем логично беше да се сетя и за мъглата. Поговорката го е казала - вятър и мъгла. А през пролетта и есента (ех, тия четири сезона, тия четири сезона!) в котловините се появява мъгла. И тая мъгла я ползваме съвсем безплатно! Защо - питам аз! Я един данък "мъгла" за живеещите в котловините!
Продължих да мисля в тази посока, но изведнъж мисленето ми секна, защото неочаквано ме споходи музата на лириката Ерато и в нейно присъствие, досущ като поета-класик, възкликнах - о, спи ли Дянков, о, Дянков не види ли?!
Ама наистина, господин Дянков, какво чакате?!
 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ