01 Декември 2021сряда21:37 ч.

Станимир Стойчев

Станимир Стойчев:

Нужно е да се наблегне на традиционните и семейните стопанства

/ брой: 121

автор:Павлета Давидова

visibility 130

Интервю на Павлета Давидова

Севлиевецът СТАНИМИР СТОЙЧЕВ е роден на 11 февруари 1982 г. Висшист от Аграрния университет в Пловдив. Гордее се, че развива поминъка на своите родители и е свързан със земеделието - ръководи успешно собствено земеделско стопанство. Има богат опит в сферата на неправителствените организации. Семеен, с едно дете. Кандидат за народен представител в 7 МИР - Габрово.

- Какво ви мотивира да приемете номинацията за народен представител от "БСП за България?

- Фактор бе и отговорността пред хората - все пак съм общински председател на БСП в Севлиево, общински съветник и председател на групата съветници. За да има промяна, трябва нова енергия и хора, които да работят, за да я осъществят. Не може по-младото поколение да стоим по цял ден пред мониторите и да пускаме гневни коментари в социалните мрежи, че нищо не се случва, а да не се занимаваме активно с политика. За да се промени моделът на управление на страната, младите трябва да участват активно в този процес.

- Как един народен представител може да промени нещата?

- Важно е да има достатъчно компетентност в дадена сфера. Смятам, че имам такава в областта на селското стопанство. Като страна-членка на ЕС трябва да вървим напред и да се развиваме, вместо това изоставаме по всички показатели дори от тези, които бяха доста след нас. Румъния, например, е в челните позиции по усвояване на евросредства, докато България е в дъното на класацията. Изчезна, беше заличен малкият, дори и средният земеделски стопанин. Приоритет се дава единствено на големите - повече от 90 на сто от средствата се усвояват от по-малко от 10 на сто от бенефициентите. Това трябва да се промени.

- Земеделието бе една от основните теми, по които избухнаха скандали, включително и по европрограмите...

- През последните години министерствата бяха окупирани от ГЕРБ и нямаше възможност истината за случващото се да излезе наяве. Като човек, ангажиран в сектора, се притеснявам, че това, което излезе наяве, е само върхът на пирамидата. Тепърва предстои да се появят повече разкрития. Малкото останали в сферата хора го правят от любов към самата професия, уви, на ръба на оцеляването. 

- Каква законодателна промяна бихте инициирал, за да обърне държавата повече внимание на малкия и средния земеделец?

- Трябва да се осигури по-голяма субсидия за тях. Това, което е дефинирано като плащане за малки и средни земеделски стопани, е, меко казано, смешно. Процентът, който получават, е мизерен. Важно е да се наблегне на традиционните и семейните стопанства. Преди десетина години земеделските стопани в този сектор дори бяха освободени от данъци, а сега е обратното - за тях тежестта е много по-голяма, отколкото за крупен арендатор.

- Трябва ли да се търси и връщане на позициите на България на международните пазари?

- Това се обещава от години, а резултат няма. Правят се пиар акции, но цените на основните продукти остават непроменени, износът ни е почти спрян - в сравнение с преди 10 години сега е наполовина...

- Кои са основните проблеми на региона, чието решаване се надявате да подпомогнете като депутат?

- Проблем в община Севлиево е водоподаването, чакаме решение повече от 30 години. Едва миналата година, къде предизборно, къде под натиск от обществото вследствие на редица протести, започна подмяна на довеждащия водопровод. Това ще отнеме години, но макар и стъпка в правилна посока, не е достатъчно. Това е поредното закърпване на ситуацията. Хубаво е да се мисли за язовир. Бойко Борисов втори път го обещава, на всеки 10 години по веднъж. А не е започнала никаква процедура по изграждане на подобно съоръжение. Инфраструктурата в община Севлиево също е занемарена, пътищата са под всякаква критика.

- Бойко Борисов неведнъж обещава и тунел под Шипка...

- Тунел се обещава, да. Той каза, че обходният път е готов, тунелът тепърва щял да се започва. Има проект за един от най-тежките участъци - пътя Севлиево-Крамолин, който се прави от години. Вече има проект, но не са осигурени средства. Всичко остава обещания.

- Къде е мястото на БСП?

  • Доказали сме, че партията ни винаги се грижи за хората. Лесно може да сравним къде е била България при управлението на социалистите и къде е сега. Заслужаваме шанс да докажем, че можем да решим редица проблеми.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 112

Закрито лечебно заведение отново на търг

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Опашки от ученици пред лаборатории за връщане в клас

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 232

Отчитат рязък спад на детската смъртност

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 143

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 147

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 141

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ