19 Януари 2022сряда16:01 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Нужна е политическа воля

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 1159

В бедна страна като нашата е трудно да си представим, че в близките десет години ще сме оградени от вятърни паркове, слънчеви панели и водни турбини. За сметка на това балираме и изгаряме боклук, а не го рециклираме, чистите ни води се изливат на улицата, а отпадните - в реките, изсичаме горите, строим сграда върху сграда, вместо да превърнем зелените пространства в привлекателни места. Тъжните констатации прави на страниците на списанието Галина Асенова, експерт в Съвета по околна среда и климатични промени към НС на БСП и зам.-председател на Младежкото обединение в партията.
В своя анализ тя поставя пръст в раната и отговаря на въпроса защо е толкова трудно екологията да се превърне в национална политика и в кауза на всяко правителство. В атака срещу борбата с климатичните промени винаги са големите икономически лобита, свързани с изкопаемите горива. Тези корпорации оказват натиск върху правителствата и объркват дори науката в тази сфера. Проблемът е световен, не е само български. Тъжното, казва Галя, е, че у нас бездействието на властите отдавна ни е изпратило на опашката на тази тема, и то в глобален план.
Въпреки че още през 2002 година България подписва Протокола от Киото, все още битува схващането, че трудно ще въведем "зелените" мерки, защото сме бедна страна.
Младата социалистка обаче е убедена, че е прогрешно да се смята, че малките държави трябва да чакат големите батковци да свършат голямата работа. Напротив - хората с ниски доходи по-трудно се справят с екологичните предизвикателства, но те най-много страдат от утежните условия при замърсена околна среда. Лявото е това, което поставя интересите на гражданите на първо място, припомня Галя. Именно затова важен елемент за лявата политика е регулирането на ефектите от зелената икономика за пазара на труда. Тук става въпрос за създаването на нови работни места и подкрепа на хората, които са загубили работата си при преструктурирането на икономиката в името на екологията.
Нужна ни е политика, която да превърне в предимство използването на нисковъглеродната енергия и възобновяемите източници. Без обаче да я превръща в привилегия единствено на богатите, тоест - да пази цената й достъпна.
Ресурсите, технологиите и човешките възможности са налице, убедена е Галя. Засега все още липсва политическа воля, която да ги събере на едно място.

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ