19 Октомври 2021вторник10:18 ч.

НС реши листовките към лекарствата да са по-разбираеми

Вече година медиците се чудят кой назначи Десислава Атанасова за министър на здравеопазването, заяви Емил Райнов

/ брой: 247

автор:Юлия Кулинска

visibility 37

Листовките към лекарствата да станат по-ясни и разбираеми за пациентите и да се въведе механизъм за мониторинг на паралелния износ на лекарства от България, реши парламентът вчера с гласуването на първо четене на два законопроекта за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Единият е внесен от МС, а другият - от депутатите Емил Райнов от БСП и Нигяр Джафер от ДПС.
Дебатите скараха управляващи и опозиция. От ГЕРБ подкрепиха предложенията на правителството и дори посочиха, че негов автор е техният кабинет. По втория проект бившите управляващи се въздържаха с мотивите, че са съгласни с философията му, но виждат в определени параграфи субективизъм и лобизъм. Поправките на Джафер и Райнов целят да се ограничи паралелният износ, който води до дефицит на определени лекарства у нас. Вносителите целят механизъм за мониторинг на паралелния износ, който обаче да не наруши принципа за свободно движение на стоки и услуги в ЕС. Паралелен износ на лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание, ще се извършва след изпращане на уведомление до ИАЛ, а директорът й ще може да откаже експорта, ако се установи, че продуктът е в ограничени количества у нас. Двамата вносители предлагат да се създаде Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към агенцията.
Десислава Атанасова от ГЕРБ разкритикува по принцип здравния министър д-р Таня Андреева, която не беше в залата, и се обяви против създаването на съвета, защото щял да упражнява административен натиск върху бизнеса. Не се кичете с чужди брошки, контрира д-р Райнов твърденията на бившата здравна министърка. Той припомни, че цената на много лекарства е скочила 10 пъти при управлението на ГЕРБ.
"В залата присъстват хора, които трябва да мълчат, когато се говори за здравеопазване. Лекарствената ви политика беше катастрофа. Затова мълчете и се срамувайте. Болниците са на колене заради безумното планиране на бюджетите им от ГЕРБ, които поставиха мини на сегашните управляващи", заяви Мая Манолова.
Не ставате за говорител по теми с лекарствата, а само за доносник по едни бюлетини, обърна се Атанасова към Манолова. Тя не й остана длъжна и заяви, че наистина е юрист, а не лекар, но такъв не е и Атанасова. Оценката за това колко сте компетентни е състоянието на касата и цялата система, отсече Манолова. Тя беше категорична, че от ГЕРБ се противопоставят на законопроекта заради мерките срещу паралелния износ, тъй като това ще удари интереса на фирми около тях. Разправията стигна дотам, че в безсилието си Атанасова заяви, че 130 дни българският народ пита кой е назначил Пеевски. Вече година лекарското съсловие се чуди кой назначи Десислава Атанасова за министър на здравеопазването, отвърна й с въпрос д-р Райнов и предизвика овации в залата. Точка на спора сложи проф. Станислав Станилов от "Атака", който поясни, че големият проблем са монополите по вертикалата и хоризонталата и на няколко вериги аптеки, които държат високи цени.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ