13 Юли 2020понеделник15:10 ч.

Мая Манолова:

НС няма право да отхвърли референдума

Депутатите не могат и да променят въпроса, а само да го редактират, но без да пипат смисъла

/ брой: 229

автор:Юлия Кулинска

visibility 905

- Г-жо Манолова, има ли законова възможност в ситуация, когато са събрани необходимите легитимни подписи за провеждането на референдум на изграждането на АЕЦ "Белене", парламентът да направи промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление?
- Не, няма такава правна възможност, независимо че управляващите са в паника от предстоящия рефенедум. Те не успяха да го осуетят, въпреки че се опитаха да сторят това с всички средства. Опитаха се да компрометират подписката, пробутаха ни кризисен пиар и евтин номер с новопоявил се инвеститор. Властта дори се опита да убеди гражданите, че това не е теам, по която трябва да бъдат питани. Очакваме ГЕРБ да се опитат да променят въпроса на рефендума и по този начин да го обезсмислят. Трябва дебело да подчертая, че такова законово основание няма. Парламентът може да направи само редакция на въпроса, без да променя смисъла му.
- Как бихте коментирали записаното в чл. 13, ал. 7 на закона, че НС одобрява предложението за произвеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано отхвърля предложението?
 - Тогава, когато са събрани 500 000 подписа, парламентът е длъжен да вземе решение за провеждането на рефендум. По принци възможността НС да преценява целесъобразността му е в хипотезата, в която е събрана подписката. Възможността, която цитирате, се отнася до формулирането на въпроса на референдума, когато той е некоректен или заблуждаващ. Така че мотивирано или не предлажението не може да бъде отхвърлено. Предпреждавам мнозинството от ГЕРБ, че ако се опитат да осуетят провеждането на допитването и да пренебрегнат волята на хората, БСП е тогова да предприеме и по-радикални действия.
- Кога по закон трябва да се проведе допитването?
- Народното събрание приема решение за референдум на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението. Преди това постоянните комисии обсъждат предложението не по-късно от един месец от разпределянето му и представят на председателя на НС становищата си. Водещата комисия представя проект за решение.  Рефендумът трябва да се проведе по закон не по-рано от един месец и не по-късно от два месеца след обнародване на решението на парламента. След това президентът трябва да насрочи дата за провеждането му. Това означава, че може реално да очакваме допитването на се проведе най-късно в ранната пролет на 2013 г.  

 

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 131

Гърция няма да затваря граничен пункт „Промахон“

автор:Дума

visibility 84

Нови 6537 случая на коронавирус в Русия

автор:Дума

visibility 103

Унгария отваря границите си за руснаци

автор:Дума

visibility 136

Анджей Дуда е новият страр президента на Полша

автор:Дума

visibility 150

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2047

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 366

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 631

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ