11 Декември 2019сряда06:07 ч.

Мая Манолова:

НС няма право да отхвърли референдума

Депутатите не могат и да променят въпроса, а само да го редактират, но без да пипат смисъла

/ брой: 229

автор:Юлия Кулинска

visibility 790

- Г-жо Манолова, има ли законова възможност в ситуация, когато са събрани необходимите легитимни подписи за провеждането на референдум на изграждането на АЕЦ "Белене", парламентът да направи промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление?
- Не, няма такава правна възможност, независимо че управляващите са в паника от предстоящия рефенедум. Те не успяха да го осуетят, въпреки че се опитаха да сторят това с всички средства. Опитаха се да компрометират подписката, пробутаха ни кризисен пиар и евтин номер с новопоявил се инвеститор. Властта дори се опита да убеди гражданите, че това не е теам, по която трябва да бъдат питани. Очакваме ГЕРБ да се опитат да променят въпроса на рефендума и по този начин да го обезсмислят. Трябва дебело да подчертая, че такова законово основание няма. Парламентът може да направи само редакция на въпроса, без да променя смисъла му.
- Как бихте коментирали записаното в чл. 13, ал. 7 на закона, че НС одобрява предложението за произвеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано отхвърля предложението?
 - Тогава, когато са събрани 500 000 подписа, парламентът е длъжен да вземе решение за провеждането на рефендум. По принци възможността НС да преценява целесъобразността му е в хипотезата, в която е събрана подписката. Възможността, която цитирате, се отнася до формулирането на въпроса на референдума, когато той е некоректен или заблуждаващ. Така че мотивирано или не предлажението не може да бъде отхвърлено. Предпреждавам мнозинството от ГЕРБ, че ако се опитат да осуетят провеждането на допитването и да пренебрегнат волята на хората, БСП е тогова да предприеме и по-радикални действия.
- Кога по закон трябва да се проведе допитването?
- Народното събрание приема решение за референдум на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението. Преди това постоянните комисии обсъждат предложението не по-късно от един месец от разпределянето му и представят на председателя на НС становищата си. Водещата комисия представя проект за решение.  Рефендумът трябва да се проведе по закон не по-рано от един месец и не по-късно от два месеца след обнародване на решението на парламента. След това президентът трябва да насрочи дата за провеждането му. Това означава, че може реално да очакваме допитването на се проведе най-късно в ранната пролет на 2013 г.  

 

Остава облачно и мъгливо в сряда

автор:Дума

visibility 0

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 782

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 84

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 145

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 136

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 127

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 122

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ