20 Октомври 2021сряда13:38 ч.

НС гласува по-високи заплати на общинарите след седмица

/ брой: 273

автор:Юлия Кулинска

visibility 297

Заплатите на общинските съветници ще бъдат повишени, след като депутатите гласуват следващата седмица предложението на Георги Кадиев от БСП. Това реши парламентът вчера с приемането на първо четене на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Той предвижда промяна на възнагражденията на общинарите в зависимост от тяхната натовареност и възможностите на администрациите. ДУМА припомня, че заплатите на съветниците през последните няколко години бяха намалявани нееднократно, а в действащия закон е записано, че те трябва да са до 30% от средната заплата на чиновниците в общинската администрация. С промените се предлага минималният размер на заплащането на членовете на общинските съвети да е минималната работна заплата, а максималният - 70% от заплата на председателите им.
Националното сдружение на общините изразява подкрепата си за законопроекта, но предлага да се обмисли възможността за друга база и други критерии, които, от една страна, да определят общата рамка, но от друга, да дадат по-голяма свобода на общинските съвети при определяне размера на възнагражденията на съветниците, обяви Георги Кадиев. Той поясни, че средното възнаграждение на общинарите е 150 лева, а в СОС то е 194 лева. Така реално доходът от работа в общинските съвети на общинарите е под минималната работна заплата, отчете Кадиев. Тезата му бе подкрепена и от съпартиеца му Борислав Гуцанов, който бе категоричен, че несправедливостта, извършена в последните години, трябва да бъде поправена.
 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ