29 Юли 2021четвъртък04:44 ч.

Георги Панайотов

Актуално

Новият министър на отбраната - на "бойното поле"

/ брой: 90

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 94

Както цялата година, така и предстоящите месеци пред служебното правителство, са доста динамични за армията. Би могло да се каже, че служебният министър на отбраната Георги Панайотов влиза директно на "бойното" поле. През май и юни в различни периоди на "Defender Europe-21" на наша територия се очаква да има около 6 хиляди чуждестранни военнослужещи. От Българската армия ще се включат около 2 хиляди. Става дума за редица национални учения с международно участие, които вече започнаха.  

На министъра, а защо не и на премиера, ще се наложи да попрегледат Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., приет от правителството на Бойко Борисов в последния възможен момент. И да подготвят първите сериозни организационни и кадрови промени, които според последните изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили влизат в сила от 1 септември. Те опират поне до Съвместното командване на силите и двете нови командвания. Може би ще намерят решение за назначаване на директори на службите "Военно разузнаване" и "Военна полиция", които не се ръководят от титуляри. 

Върху министър Панайотов ще падне отговорността за организираното изтегляне до няколко седмици на 42-ия ни военен контингент от Афганистан. На 14 април министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО  взеха решение за постепенно и контролирано изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" от 1 май 2021 г. Процесът е планиран и координиран да приключи в рамките на няколко месеца.

Предстои да видим какво е разбирането на новото ръководство на Министерството на отбраната за преодоляване на некомплекта от личен състав. Дали ще продължи през летните месеци информационната кампания "Бъди войник"? Ще се направят ли видими усилия за реално въвеждане на срочната служба в доброволния резерв или съзнателно процесът ще се остави за други времена? Впрочем, това и много други стъпки в тези два месеца и по-нататък ще зависят от парите. И дали ще се сбъднат опасенията на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, огласени преди две седмици: "Ние, генералите, трябва да кажем пред българското общество, пред българските политици, че ако продължават така да се отнасят към проблемите на отбраната, към финансирането на отбраната, в скоро време ще имаме проблеми по изпълнение на конституционните си задължения, ще има проблеми по отношение на баланса на системите за сигурност, на способностите за отбрана в национален мащаб. В скоро време ще създадем проблем по отношение на колективната сигурност, а всички знаем, че празни пространства и вакууми не съществуват." 

Когато говорим за "бойно" поле, не бива да изключваме дипломатическия фронт. Тепърва в условията на усложнена международна обстановка, включително и много близо до нас, ще трябва да се изгражда и защитава българската позиция. В този смисъл изборът на дипломат от кариерата за министър на отбраната е сериозен плюс за служебното правителство. Още повече, че той не може да бъде заподозрян в съобразяване с партийни позиции. 

Разбира се, правата на служебния министър на отбраната са доста ограничени. Конституцията не му дава много възможности. Не може да разчита и на Народното събрание, що се отнася до модернизацията на Въоръжените сили. Би могъл  обаче да разбере защо толкова много изостава проектът за придобиване на бойните бронирани машини за Сухопътните войски. Или реални ли са очакванията ни за по-добри условия при сключване на договор за вторите осем изтребителя Ф-16.

Отговорите на тези и много други въпроси предстои да получим в следващите месеци.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ