14 Април 2021сряда22:56 ч.

Нови стикери за електроуредите от днес

Въвеждат QR код, с който ще се получава информация за продуктите

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 830

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат в сила от 1 март. Друг елемент при етикетирането ще бъде въвеждането на QR код, който след сканиране ще насочва потребителите към уебсайт, съдържащ информация за съответния продукт. За целта е създадена обща за държавите от ЕС база данни, която ще е достъпна от 1 март. Там са събрани подробните информационни листове за всички електроуреди, които са в графика за смяна на етикетите. От днес познатият енергиен етикет на Европейския съюз трябва да се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди - перални, съдомиялни, хладилници и фризери.

"За много продукти казваме довиждане на плюсовете и се връщаме на скалата от А до G. Това е рестарт, който отваря място за по-нататъшни иновации. Променя се етикетът, но не и консумацията на енергия", твърдят от Сдружението на производителите на домакински електроуреди в България. Промяната се въвежда със законодателството на Европейския съюз поради изискванията, с които се установяват и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност. Уредите от сегашните най-високи енергийни класове слизат надолу по скалата в категориите С и D, а класовете нагоре постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Първо с нови стикери ще се сдобият хладилниците, фризерите, пералните, съдомиялните, от 1 септември - осветителните тела, а след това ще дойде ред на печките и климатиците. Графикът се отнася за всички държави от ЕС. Цветната скала с буквите от А до G ще се запази, но плюсовете ще изчезнат, а класовете A и B на първо време няма да бъдат "присъдени" дори на най-новите модели техника - ще бъдат пазени за следващите, още по-модерни и енергоспестяващи поколения уреди. Така дори най-добрите перални и хладилници, които по сегашната скала са А++ или А+++ (т.е. са върха на технологиите), от първи март вече ще са клас В или C. Успоредно с това обаче печките, телевизорите и климатиците ще си запазят сегашните етикети, преди и те да да бъдат "понижени" в по-долни класове и маркирани с новите лепенки. 

Промяна ще има и в други елементи на етикетите - пиктограмите. Това са картинките, които показват най-важните параметри на битовия уред, а под тях са изписани съответните стойности - например  колко електроенергия потребява, колко вода изразходва, колко шум вдига по време на работа. Ще бъдат добавени допълнителни показатели, за да се улеснят потребителите в избора. Например за пералните ще се посочва каква е ефективността на центрофугиране, а за телевизорите и мониторите - каква е енергийната ефективност в режим HDR. След първи март търговците ще имат още 14 дни, за да приключат смяната на етикетите на стоките от първата фаза от графика. До декември 2021 г. ще се прилагат някои изключения за домакинските уреди, които предстои да бъдат изтеглени от пазара. 

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ