20 Февруари 2020четвъртък00:00 ч.

Нови стандарти ще оскъпят въглищата за отопление

Гориво в насипно състояние вече няма да се продава

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 1486

Приетите от правителството изисквания за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление ще доведат до тяхното поскъпване. След като България бе осъдена от Еврокомисията заради прекалено замърсения въздух, кабинетът предприе мерки за ограничаване на замърсителите, един от които е битовото отопление с твърди горива. Миналата година бяха приети законови поправки, а сега е одобрена и наредбата за тяхното качество. Тя ще влезе в сила месец след обнародването й в "Държавен вестник". Реално ефектът от новите екостандарти се усети през лятото, когато хората, отопляващи се с твърдо гориво, предимно възрастни и социално слаби, ще започнат да се запасяват за следващата зима. Вече на пазара ще се пускат само въглища със съдържание на сяра от 1.3 процента, на пепел - 15 на сто, и влага - 20%. Всяка партида, предназначена за пазара, ще се проверява от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) дали отговаря на тези изисквания и ще има сертификат. Вече няма да се продават насипни въглища и брикети, а само в чували от 25 кг, надлежно етикетирани и с номер на сертификата.

Министерството на околната среда и водите е отстъпило малко от първоначалните си по-строги намерения за ограничаване на сярата до 1 процент и на пепелта до 12 процента. Ведомството обаче изобщо не се е съобразило с обясненията на засегнатите производители и вносители на въглища, че екоизискванията ще оскъпят много продукцията, възможно е да доведат до закриване на мощности за добив на въглища у нас и на работни места и ще им създадат редица трудности в работата. Министерството не се съобразява и с логични предложения за решаване на проблема със запрашаването на въздуха, без да се въвеждат някои от неговите предложения. В становищата си по наредбата свързваните с бизнесмена Христо Ковачки фирми "Брикел", "Гранд Енерджи", "Траш енерджи" и други, които добиват въглища за бита, става ясно, че те трябва да спрат работа, защото изискваното от тях съдържание на пепел е непостижимо. Те твърдят, че пепелното съдържание във въглищата, продавани досега на населението, е от 18 до 25%.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ