22 Януари 2021петък17:43 ч.

Нови стандарти ще оскъпят въглищата за отопление

Гориво в насипно състояние вече няма да се продава

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 3592

Приетите от правителството изисквания за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление ще доведат до тяхното поскъпване. След като България бе осъдена от Еврокомисията заради прекалено замърсения въздух, кабинетът предприе мерки за ограничаване на замърсителите, един от които е битовото отопление с твърди горива. Миналата година бяха приети законови поправки, а сега е одобрена и наредбата за тяхното качество. Тя ще влезе в сила месец след обнародването й в "Държавен вестник". Реално ефектът от новите екостандарти се усети през лятото, когато хората, отопляващи се с твърдо гориво, предимно възрастни и социално слаби, ще започнат да се запасяват за следващата зима. Вече на пазара ще се пускат само въглища със съдържание на сяра от 1.3 процента, на пепел - 15 на сто, и влага - 20%. Всяка партида, предназначена за пазара, ще се проверява от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) дали отговаря на тези изисквания и ще има сертификат. Вече няма да се продават насипни въглища и брикети, а само в чували от 25 кг, надлежно етикетирани и с номер на сертификата.

Министерството на околната среда и водите е отстъпило малко от първоначалните си по-строги намерения за ограничаване на сярата до 1 процент и на пепелта до 12 процента. Ведомството обаче изобщо не се е съобразило с обясненията на засегнатите производители и вносители на въглища, че екоизискванията ще оскъпят много продукцията, възможно е да доведат до закриване на мощности за добив на въглища у нас и на работни места и ще им създадат редица трудности в работата. Министерството не се съобразява и с логични предложения за решаване на проблема със запрашаването на въздуха, без да се въвеждат някои от неговите предложения. В становищата си по наредбата свързваните с бизнесмена Христо Ковачки фирми "Брикел", "Гранд Енерджи", "Траш енерджи" и други, които добиват въглища за бита, става ясно, че те трябва да спрат работа, защото изискваното от тях съдържание на пепел е непостижимо. Те твърдят, че пепелното съдържание във въглищата, продавани досега на населението, е от 18 до 25%.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 373

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 469

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 464

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 244

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ