19 Септември 2020събота11:48 ч.

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 104

Изграждането на нова ядрена мощност от 2 000 мегавата до 2030 г., която, заедно с експлоатацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, ще допринесе за енергийната сигурност на страната и региона, е приоритет на държавата. Това е записано в проекта на детайлизирана стратегия "Кръгова и нисковъглеродна икономика" на Националната програма за развитие "България 2030", който е публикуван в Портала за обществени консултации.

Основната цел на програмата е повишаването на ресурсната и в частност енергийната производителност при следване на принципите на кръговата икономика и стимулиране внедряването на нисковъглеродни, ресурсно ефективни и безотпадни технологии. Мнения по проекта се събират до 25 август тази година.

В проекта е записано още, че ще се анализира необходимостта от въвеждането в експлоатация на заместващи мощности на природен газ, възможностите за това и необходимите мерки за стимулиране на такива инвестиции. Ще се отчетат обстоятелствата и перспективите за работа на топлоелектрическите централи, използващи въглища, включително и напредъка по реализиране намерението за изграждане на нови 2 000 MW ядрени мощности.

Въвеждането в експлоатация на заместващи мощности на природен газ може да се окаже от изключително значение не само за покриване на максималните товари в системата, а и за осигуряване на базовото потребление. Мощности за производството на електрическа енергия от природен газ, използващи газови турбини с висока маневреност, биха осигурили допълнителни възможности за балансиране на електроенергийната система. Тези възможности са от особено значение при нарастващ дял на мощностите от ВЕИ и на ядрените базови мощности.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ