05 Август 2021четвъртък08:26 ч.

Нова пунта Мара

/ брой: 33

автор:Евгени Гаврилов

visibility 215

"Сваляш студения резерв оттук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо - само държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", нареди Той миналото лято на енергийния министър с цел да намали напрежението. Беше в разгара на протестите. Още същия ден Теменужка Петкова предложи в парламента студеният резерв да се възлага само на държавната централа. Моментално мнозинството гласува по команда необходимите законови промени. Събитията през последните дни обаче показаха, че това бе поредната порция безсмислено законотворчество. Защото въпреки "забраната" централите на Доган и Ковачки отново се облажиха. 

Студен резерв са енергийните мощности, които стоят в готовност и могат да бъдат включени при нужда, за което централите получават милиони от държавата. "Абонирани" за него бяха, явно и остават, предимно мощностите на Ахмед Доган и Христо Ковачки. 

Преди три години от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" обявиха, че централата не може едновременно да осигурява ток за потребление и да поддържа студен резерв и затова се отказва от договора за студения резерв. На 20 април 2018 г. бе обявен извънреден търг, който да покрие неспазения от "Марица Изток 2" ангажимент. Срокът за подаване на оферти бе изключително кратък - до 24 април. Последва състезание с един кон, което спечели единственият кандидат - ТЕЦ "Варна", която в края на 2017 г. стана собственост на фирма "Сигда" срещу 48,5 млн. евро. Фирмата е на Данаил Папазов, министър на транспорта в кабинета на Пламен Орешарски. Няколко месеца по-късно Ахмед Доган придоби срещу 3500 лева 70% от акциите на ТЕЦ "Варна", купувайки дяловете на сина и дъщерята на Папазов в "Сигда".

Повелителят на обръчите получи подарък, подготвен специално за него на принципа "кон за кокошка". Отнемането на студения резерв от ТЕЦ "Варна" на Доган и прехвърлянето му към държавната ТЕЦ бе откровен политически акт, предприет от уж независимата от ДПС власт под натиска на площада. Неговата символика - държавата спира кранчето на Доган - изглеждаше самодостатъчна, за да заглуши редица сериозни въпроси. Например, по какви правила работи енергетиката и защо едно съмнително решение трябва да бъде заменено от друго съмнително решение, което се оказа поредната Му пунта Мара.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ