25 Март 2023събота16:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Акцент

Нова книга, посветена на ДУМА

Авторът Димитър Копривленски е събрал свои спомени за личности и събития, а най-много от тях са намерили място на страниците на левия вестник

/ брой: 54

автор:Петра Ташева

visibility 32

Петра Ташева
Димитър Копривленски ми подава новата си книга "Бойна слава. Болка и утеха". Поемам 476-те  страници с лека шега: "Какво си направил? Това  първи том на "Война и мир" ли е?" Насреща ми се усмихва колоритният автор Димитър Атанасов, известен като Димитър Копривленски, защото родното му място е красивото село Копривлен, на 7 км от Гоце Делчев.
Обяснява така: "Посъбрах някои от писанията си. Повечето от тях са видели "бял свят" в нашия ляв печат, а най-много в ДУМА. Затова и книгата е посветена на вестник ДУМА. Благодарен съм на всички в редакцията. Признателен съм и на Издателство "Български писател", което отпечата книгата."
Идеята, подтикът за книгата е на Книгосветеца - полк. Георги Й. Георгиев, дългогодишния директор на Военното издателство. Той не оставя на мира Копривленски, докато най-сетне го вижда да работи над книгата. Поводът е навършването на една достолепна негова годишнина.
Полковникът, както винаги, помага! Те, двамата, както преди време са били началник и старши редактор в издателството, обсъждат структурата на томчето. Малко преди Георгиев да отлети, за да "се види с Господ", оставя великолепния си предговор "Думите отварят вратите към сърцето", в който разказва професионалната и творческата биография на Димитър Копривленски. Така читателят разбира, че авторът е офицер, служил в артилерията, и журналист, работил във вестник "Народна армия", а после и редактор във Военното издателство.
Новата му книга е десета поред, а преди нея са "Първостроители на българската артилерия", "Войводи с пагони", "Столицата на ракетните войски", "Записки по българските ракети", "Ракетчик номер едно на България"...
Първата част на книгата "Военноначалници от Българската народна армия" съдържа художествено-публицистични очерци за известни строители на армията от близкото минало. Разказани са делата на военните дейци и във втората глава "Мъже в шинели". За възхищения са генералите Радко Димитров и Климент Бояджиев от Охрид, както и генералът-педагог Константин Кирков. Сред тях е и легендарният полковник Борис Дрангов от Скопие.


"България в сърцето" е третата глава, в която са очерците за Яне Сандански, за Цветан Лазаров - строителя на самолети. Тук са страниците, посветени на харамийските нощи на поета Пейо Яворов, както и за един български войник от Габрово, който събира погледите на Шукри паша в Одрин, и още думи за Георги Цариградски...
Следва главата "Фронтови победи и поражения", в която авторът отсява огромна информация и извайва с преклонение образи на български воини - герои.
"Летописецът на артилерията и ракетните войски", както Георгиев нарича Копривленски, пише със сърцето и душата си за българския войник, за родните ни офицери. Интересни за читателите ще бъдат заглавията "Началото и краят на плана "Барбароса", "Парадът преди победата в Москва", "Битката при Сталинград - Ватерло за Хитлер", "Катюшите - руска класика в жанра", "Таранът - руският феномен във въздушните боеве", "Кой ще превземе Берлин" и др. А колко факти, чувства и герои са събрани в главата "Като красива песен недопята"!
Следват отзивите на Димитър Копривленски за новоизлезли книги, за издания на военна тематика. И в тях авторът се прекланя пред талантите на колеги и приятели, създали великолепни поетични и прозаични творби, които ще останат в съкровищницата на българската литература. Тук са страниците за големия поет и сърцевед Евстати Бурнаски, за дипломата Райко Николов и неговата съпруга Лидия Николова, за поета Иван Карадачки, за Павлина Павлова... Нареждат се и страници за новите книги на Георги Й. Георгиев и именитите негови шипченци, за Петър Евтимов...
Вярвам, че новата книга на Димитър Копривленски ще бъде посрещната с голям интерес! Писанията в нея са "удар в десетката" за всички - за автора, за описаните герои и за всякакви читатели - и редови, и бивши военни!
Да е честита новата книга на Копривленски и лек да е пътят й към читателските сърца!

Екипът на ДУМА се присъединява към пожеланията за успех на новата книга с благодарност към автора за топлите думи и дългогодишното сътрудничество. Пожелаваме на Димитър Копривленски здраве, творческо дълголетие и нови хоризонти за неговото неуморно перо!

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 244

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 850

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 368

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1012

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 765

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ