29 Май 2020петък13:40 ч.

Нов театър НДК излъчва "Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла"

автор:Дума

visibility 284

Нов театър НДК излъчва спектакъла "Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла" онлайн на платформата на URBO от 24 до 31 май. Посвещава се на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и е с подкрепата на Столичната община.

Спектакълът "Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла" е посветен на 140-годишнината от рождението на поета. Изграден е по кореспонденцията на Яворов с Лора и Мина. Режисьор и автор на драматизацията е Бойко Илиев, а актьорският екип е в състав Елена Петрова, Иван Радоев и младата актриса Мариела Топалова. Нина Пашова е художничка на продукцията.

Любовта на Лора и Яворов, нейният трагичен край ни напомнят за някаква древна поема за любовта и смъртта. Мина остава като един блян за поета, като едно поетично видение, което той не смее да приземи. В своето женско величие Лора се издига до висотата на героиня от легендите, която със собствената си смърт спечелва любовта на любимия човек. Писмата и на двете, сами по себе си са произведения на изкуството, те ни ги разкриват като необикновени човешки същества, създадени извън всякакви мерки, предизвикващи света и хората около себе си. Техните две имена са се слели завинаги, обкръжени от светлините на поезията и легендата. Яворов, окаяният слепец, отхвърленият от обществото, сиромахът без средства за съществуване, опозореният от мълвата, заподозреният в убийство, не престава да повтаря до смъртта си: "Милата ми Лора". В мрака на своята слепота той вижда неизмеримото величие на любовта, по-силна от живота и смъртта.

"Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла"

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 296

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1218

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 395

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ