21 Март 2019четвъртък20:05 ч.

Снимка Темелко Темелков

Премиера

Нов драматургически прочит на безсмъртния роман на Сервантес в Сатирата

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 787

Дългоочакваната постановка по мотиви от романа на Сервантес "Дон Кихот де Ла Манча" - "За какво ви е Дон Кихот?" е последната премиера в Сатиричния театър за 2018 г., с представления на 19 и 20 декември, научи ДУМА от драматурга Ина Шкарова. Драматургичната версия е на Юрий Дачев, а постановката на Бина Харалампиева. Постановъчният екип включва също Елица Георгиева, която е авторка на декорите, Свила Величкова - костюми и грим, композитор е Асен Аврамов, а хореографка - Ана Митева. 

В образа на Дон Кихот се превъплъщава Калин Сърменов, а след 7-годишно прекъсване Герасим Георгиев-Геро се завръща на сцената на Сатиричния театър като оръженосеца Санчо Панса. Мартина Вачкова ще е темпераментната съпруга на Санчо - Тереза, а Александра Сърчаджиева и Рада Кайрякова ще се редуват в ролята на коварната красавица Марсела. В мащабната постановка участват и актьорите Боян Арсов, Красимир Куцупаров, Константин Икономов, Екатерина Георгиева, Мартин Каров, Мирослава Върбанова, Кирил Бояджиев, Пламен Великов, Явор Борисов, както и 12 студенти от Театралния колеж "Любен Гройс".

"За какво ви е Дон Кихот?" е нов драматургически прочит на безсмъртния роман на Сервантес, пиеса - поклон пред хората с въображение и чиста душа. В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьорката Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си. Воден от стремежа си към красивото, той предпочита да се потопи в мечтите си, без да тъне в самозаблуда. Наивен, добър и чувствителен, уморен от натрупаното познание, "лудостта" за него е съзнателен избор. "Това, което виждам аз, не е това, което виждаш ти", казва нашият Дон Кихот.

Сътрудничеството между Бина Харалампиева и Юрий Дачев е с многогодишна история. То започва през 1995 г. с постановката "Праведните не закусват в петък". Следват общите спектакли "Пансион за кучета", "Вчерашни целувки", "Салон за плач", "Почтени убийства", "Поручик Бенц", "Казаларската царица", "Дама Пика", "Шерлок Холмс и един призрак за компания", "Бел Ами", "Зимата на нашето недоволство". "За какво ви е Дон Кихот?" е четвъртата постановка на Бина Харалампиева в Сатиричния театър след "Вчерашни целувки" от Ю. Дачев (2000), "Евроспорт" от Д. Шпиро (2004) и "Златният телец" (2013). 

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 56

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 56

Създават газопровод в Източното Средиземноморие

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 56

Париж хвърля армията срещу "жилетките"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 11

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 16

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 16

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 15

/ брой: 56