17 Май 2024петък14:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Никола Томов и градът на царевицата

Изтъкнати селскостопански учени от Врачанския край

/ брой: 154

visibility 95

Илия Борисов

Нашият Врачански край се гордее с двама от най-изтъкнатите селскостопански учени: Никола Томов - дългогодишен директор на Института по царевица в Кнежа, и Тодор Рачински - ръководител в продължение на много години на Института по пшеницата и слънчогледа в Генерал Тошево. Двамата агрономи-селекционери имат световна слава. Научните им достижения са известни в много страни на Европа, Америка, Африка и Азия. Жалко, че те отдавна са в небитието.
Цъфти ли изкуството на земеделието, ще цъфтят всички други изкуства - обичаше често да повтаря акад. Томов. Той избра професията си в ранна младост, след завършване на средното образование в ломската мъжка гимназия "Найден Геров". Творческата му кариера започва през 1950 г., когато става научен сътрудник в Карнобатската опитна станция. До последните си дни Майстора, както го наричаха неговите съученици-гимназисти, се посвети на "царевичното растение".
Не е възможно в кратките редове да се опише кипящата и многостранна изследователска дейност на Никола Томов, от чието рождение се навършиха 90 години. Първоначално той е научен секретар, после зам.-директор, а след това, в продължение на цели тринадесет години, и директор на този единствен в страната ни научен център за царевица в Кнежа. Проявява се с научните си разработки и селекционирането на сортове с повишено съдържание на протеин и лизин. Създава 37 нови хибрида. Името му на авторитетен и ценен селекционер е популярно навред по света, където се отглежда царевица.
При честване на 75-годишнината от рождението му бе предложено институтът в Кнежа да носи името на академика.


С лични спомени във Враца преди два месеца почетоха паметта на акад. Томов


Ще запази ли Кнежа името си на град на царевицата?





 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 288

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 246

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ