29 Март 2020неделя02:51 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Никола Русев с юбилейна изложба

Магични и ярки пейзажи, портрети и свободни композиции обгръщат зрителя в галерията на СБХ

/ брой: 51

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2289

Има няколко картини в тази изложба, които за мен са знакови за моето бъдещо развитие, но се надявам вие сами да ги откриете. Тук има неща, които ще продължат своя живот и след юбилея ми, каза художникът Никола Русев при откриването на неговата изложба в салона на IV етаж в галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6. В нея са представени магични и ярки пейзажи, портрети и свободни композиции от най-новите произведения на автора. На официалното тържество присъстваха посланиците на Украйна, Казахстан, Грузия и Китай, както и представители на дипломатическите мисии у нас на Русия и Унгария, художници, приятели и почитатели на автора.
Тази юбилейна изложба е резултат на многогодишната работа на автора, в нея са отразени неговите прозрения и намерения в живописта, каза за ДУМА проф. Захари Захариев, председател на фондация "Славяни" и на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. Никола Русев е един от творците, на които фондацията е подала ръка още от първите години на създаването си през 1990 г. С нейна подкрепа и помощ негови картини са показвани в 25 страни и са станали притежание на държавни институции и частни колекции в Русия и почти всички страни на ОНД, в повечето европейски страни, в САЩ, Канада и някои арабски държави. По думите на проф. Захариев последните изяви на Русев са в представителни български изложби в Дамаск и Рамала в рамките на инициативата Културни столици на Арабския свят. Предстоят участия на художника в експозиции в Лимасол и Казабланка.
Никола Русев е роден в Плевен през 1950 г. Завършил е художествената гимназия и НХА в София в класа на проф. Петър Михайлов. През 70-те и 80-те години работи визуална комуникация и стенописи. Има тринадесет самостоятелни изложби във Виена, Белград, Берлин, София, Пловдив, Бургас, Плевен, Пазарджик, Сливен, Ловеч, Видин, Берковица, Козлодуй и др. Лауреат е на втора награда на конкурс в Москва. Участва в пленерите "Светът е море" в Поморие, "Докосване до Родопа" в Смолян, в пленерите в с. Дълбок дол, в Ловеч, в Ахтопол и др. Никола Русев е от авторите, които работят в областта на живописта, фреското, визуалната комуникация и приложното изкуство. Интересуват го теоретичните въпроси на композицията и историята на композицията.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ