16 Октомври 2021събота09:13 ч.

Несъгласие

Незаконно или извън закона?

/ брой: 150

автор:Велиана Христова

visibility 6

До
г-жа Велиана Христова
в-к "Дума"

Уважаема госпожо Христова,

Във ваша публикация от 1.07.2011 г. е допуснат неверен и манипулативен текст по повод на кандидатстудентската кампания на НБУ. Твърди се, че НБУ приема студенти, получили Слаб 2 на приемен изпит, докато приемният изпит за НБУ е Тест за общообразователна подготовка (ТОП), където се присъждат точки и няма оценки по скалата от слаб 2 до отличен 6. На второ място се твърди, че НБУ нарушава закона, като записва курсисти без дипломи за средно образование. Вероятно се има предвид Закона за висше образование, само че там никъде не се обсъжда статута на курсист във ВУ и следователно не може да се говори за нарушаване на текст от този закон. Истината е, че в НБУ няма случай, при който да е даден статут студент на лице без диплома за завършено средно образование.
Смятаме, че в един съвременен печат не може и не бива да се прави политика с неверни факти. НБУ настоява на опровержение на неверните твърдения на страниците на вашия вестник в подходящ формат.
Елена Цонева
НБУ, специалист "Връзки с обществеността"
(публикуваме текста без редакторска и  коректорска намеса)
 
Незаконно или извън закона?

В публикацията от 1 юли е споменато, че НБУ записва "курсисти" без средно образование, т.е. младежи, които или имат двойка на матурата, или не са се явили на нея. След като си вземат матурата и получат диплома за средно образование, в НБУ им се признава "курсисткото" обучение и те ТОГАВА придобиват статут на студент - направо във втори курс за бакалавър. Това няма нищо общо с приемния изпит за студенти в НБУ. Но перфектно се заобикаля Законът за висшето образование (ЗВО). Вузовете все пак работят в рамките именно на този закон. И други частни висши училища обаче правят същото. Обикновено мотивът е младите да не губели година. Тази хватка НБУ използва и за записване в магистратура на незавършили бакалаври от други вузове. С питане на депутата Лютви Местан и в медиите бе огласено например, че приет "курсист" в НБУ едновременно получава диплома за бакалавър в друг ВУЗ и след 6 дни взема диплома за магистър от НБУ с подписа на ректора Сергей Игнатов. Такова нещо по закон не е възможно. Случаят стигна до комисията по корупцията в НС, където едва успяха да го "замръчкат" заради властовата позиция на министъра Игнатов. Толкова по повод на "манипулациите" и "неверните факти". 
Отрадно е, че в писмото си НБУ признава наличието на "курсистите". В ЗВО наистина няма такъв статут, защото чл. 42 (1) изрично казва, че системата на висшето образование организира обучение след завършено средно образование. Депутатите през 2007 г. изчистиха от ЗВО доста вратички за академични хитрини, но не им е дошло наум, че някой може да измисли статут "курсист" за хора без средно образование или с незавършена предходна степен от висшето. Впрочем, в ЗВО не е предвиден и статут "стажант". Затова НБУ би могъл да приема "стажанти" с основно образование след VIII клас и в ХII клас да им дава дипломи за бакалавър. Понеже това според НБУ няма да е "нарушение на закона", ще го наричаме иначе - "извън закона". 

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ