04 Юни 2020четвъртък23:29 ч.

Неясна ядрена картина

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 559

В неделя японските специалисти успяха да овладеят ситуацията в АЕЦ Фукушима, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия. Въпреки това експертите започнаха охлаждане с морска вода и на втори и трети реактор и разглеждаха вероятността от втора експлозия. Ядрена реакция протичаше в трети реактор, където охлаждането излезе от строя, а налягането се повиши. Прътите на ядреното гориво в активната зона на трети реактор бяха останали частично без вода, а условията за безопасност налагат те да са постоянно потопени, за да се охлаждат. Извънредно положение беше обявено в още една японска АЕЦ заради високо равнище на радиация.
Властите в японската префектура Фукушима съобщиха, че се извършва евакуация на 70-80 хиляди жители в района на АЕЦ Фукушима. Евакуация бе обявена в радиус от 20 км около атомната централа. Домовете си напуснаха жителите на намиращите се в непосредствена близост градове Футаба, Окума, Томиока, Минамисома, Намие, Нараха, Хироно, както и селищата Кацурао, Каваути и Тамура.
Потвърдено бе, че около 20 души са били облъчени в близост до АЕЦ-а. Всички те са жители на Футаба, намиращ се на три километра северно от централата. Лекарите съобщават, че опасност за здравето им няма.
Японските власти разпространиха становище, че ядрената криза в североизточната част на страната няма нищо общо с Чернобилската катастрофа през 1986 година. Премиерът Наото Кан отбеляза, че "във въздуха изтече радиация, но количествата бяха малки. Това е съвсем различно от Чернобилската авария. Работим, за да не допуснем разпространение на радиацията", подчерта той.
Премиерът добави, че проблемът в АЕЦ Фукушима остава сериозен. В събота експлозия отнесе сградата, където се помещава първият реактор на централата, докато техници опитваха да го охладят чрез контролирано изпускане. Охладителните системи и на двата реактора на АЕЦ Фукушима отказаха след опустошителния трус. Японската ядрена агенция определи ситуацията като ниво 4 по скалата INES за международна оценка на ядрени инциденти. При тази степен се констатират малки количества изпускане на радиоактивен материал с поне една жертва на радиацията. Според експертите това означава, че няма място за сравнения с трагедията в Чернобил през 1986 година, която е с максималната степен - седем.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ