29 Юли 2021четвъртък12:50 ч.

Несподелена любов

/ брой: 34

автор:Евгени Гаврилов

visibility 786

Всеизвестна е максимата, че любовта ще спаси света, но ако тя е споделена. Несподелената любов е причина за страдания и мъки. Нашата любов към еврозоната е точно такава. Допреди ден ние се натискахме за нея, но никой не ни искаше. Сега тъкмо ни открехнаха вратата за чакалнята и управляващите се отдръпнаха. Сякаш чак сега се сетиха, че обществото трябва да бъде убеждавано за еврото. А настроенията бяха България да влезе в чакалнята на еврозоната (валутния механизъм ERM II) в края на април тази година. Финансовият министър Владислав Горанов даже повтаряше, че това ще е като подарък за рождения му ден - 30 април. Последните епизоди от сериала "България в еврозоната" обаче доказаха, че управляващите са царе в създаването на скандали и проблеми. Те промениха по най-дърводелския начин Валутния закон, като целяха да се премахнат пречките пред влизането в ERM II. Чувствителните поправки бяха прокарани през задния вход на парламента в 12 без 5, а когато те станаха обществено достояние, логично се надигна лавина от манипулации и спекулации. Тя от своя страна довя поредната криза на доверието във властта. Сега Пожарникарят пак трябва да гаси огъня, танцувайки в любимия си стил - крачка напред, две назад.

Иначе при сегашния валутен борд левът е затворен в клетка, но е жив. С еврото той просто ще изчезне. Освен това не трябва да храним илюзии. Еврозоната е място на авторитарните решения, които далеч не са изгодни за всички страни, които членуват в нея. Еврозоната е като подвижните пясъци, не знаеш каква ще е ситуацията утре. Сега е модерно да се говори за зелена политика и когато ЕЦБ започне да я налага чрез финансови механизми, това ще оскъпи производството. Пример - въглищните централи. Еврозоната е незавършена конструкция с липсваща основа. Еврозоната е и не съвсем дисциплинирана структура. Правила има, но не за всички. В това отношение Шенген може да ни е обица на ухото.

 

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 319

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 307

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 238

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ