15 Декември 2019неделя22:21 ч.

Книгата

Непримирима, непокорна, жизнеутвърждаваща душа

Между изгрева и залеза. Да се вгледаме в метафората...

/ брой: 220

visibility 564

Надя Попова

Стоянка Митева-Балева не е от имената, които през годините  са натрапвани на читателското внимание, около които се е шумяло. Образована и съзидателна личност, през изминалите десетилетия тя е следвала житейската си пътека с постоянство и стоицизъм. Покрай нея са се оттекли всички води на приказната река  -  лазурносинята, огнената, златната, черната... Белязана с поетична дарба, години наред тя се е трудила неуморно, изграждала се е професионално, работила е всеотдайно и дори "залудо", както биха казали прагматиците. Добре позната и уважавана в своя професионален кръг от писатели, журналисти, педагози, издатели, заявила на младини лирическия си талант, тя съзнателно се отдръпва от суетата на литературния панаир. За цели три десетилетия.

Подробности за причините на това отдръпване научих  от втората част на тази книга, където са събрани проникновени литературни анализи за стихосбирките й, появили се в периода между 2004 и 2018 г. Книги, преоткрили за читателите яркия й поетичен талант. Нейното второ раждане за поезията. 

Няма строги правила, още по-малко - рецепти, по които да се реализира творческото развитие. При едни то върви по възходяща линия - от ученичеството към овладяното майсторство, при други - дарбата избухва рано, смайващо, а след това постепенно прегаря. А как ли се запазва огънят под пепелта на разочарованието, обидата, делника, личните и обществените превратности, ударите на съдбата? Това е тайна. Нещо като вечното ни стъписване пред загадката на живота и смъртта. Стиховете на Стоянка Митева-Балева просто онагледяват този феномен, без да го обясняват.

Страданието може да възвиси. Но и да убие душата на човека. Тук също няма правила. На мен лично ми е най-близко прекрасното прозрение на Андрей Германов: "И любопитните да видят после там/ където е ударила стрелата,/ как светят бистри капки златен клей./ И тъй -  додето златен станеш цял." ("Когато много силно те боли...")  Поетесата е съхранила себе си именно следвайки съвета на неподражаемия мъдрец А. Германов - "със живата вода на свойта сила напръскай живата си рана". 

При това поезията й не е болезнена. Погледът  й никога не е бил обърнат само навътре, към разнищващи самоанализи, към окайване и черногледство. В нея хармонично са съчетани лирическото и социалното, драматичното и убийствено ироничното. Отново стигаме до Боянпеневото заключение, че в българската литература има достатъчно много таланти, но малко характери. Ето го разковничето - характерът. Човешки и творчески. Стоянка Митева-Балева го притежава във висока степен. Затова от страниците на тази юбилейна книга с ясни очи гледа не една поуморена от възрастта и скептицизма, съпътстващ опита, авторка, а все същата млада, непримирима и жизнеутвърждаваща душа. С такива светли послания ме облъчиха 60-ината страници поезия, екстракт от сътвореното в мерена реч през последното десетилетие. 

Още 40-ина страници авторски текстове, вече в проза, съдържа първият раздел на  III част. Тези автобиографични фрагменти, в които също блестят частици самородно словесно злато, допълват и подсилват изградения от стиховете на Стоянка Митева-Балева неин портрет, уплътнен и разширен по-нататък от множеството отзиви за книгите й на изтъкнати наши писатели.

Между изгрева и залеза. Да се вгледаме в метафората, дала заглавие на тази книга. Наглед - конкретен отрязък от време: един ден. А всъщност - цял един живот.

Строят АМ „Хемус” без разрешителни

автор:Юлия Кулинска

visibility 33

/ брой: 241

БСП избира лидера си на 26 април

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

/ брой: 241

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

Врашава призна: русофобията ни вреди

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 21

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 28

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ