06 Юли 2020понеделник08:43 ч.

От редактора

"Неправилният" нобелист

/ брой: 200

автор:Боян Бойчев

visibility 1068

Австрийският писател Петер Хандке е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература. Неговият избор обаче предизвика противоречиви мнения. Причината не е творчеството му, което също понякога е било скандално (например известната му пиеса "Обругаване на публиката"), а обществено-политическата му позиция в защита на сръбския народ по време на войната в Югославия през 90-те години. А така също и онази реч на гроба на Милошевич. 

Хандке бе сред най-талантливите и почитани австрийски писатели в следвоенния период наред с Томас Бернхард и Елфриде Йелинек. За някои се превърна в черната овца, обаче когато написа книгата "Пътуване до реките: Справедливост за Сърбия", в която той описва Сърбия като истинската жертва на конфликта.

Днес обаче в Западния свят, а и у нас, такова мнение граничи с ерес. 

Макар че разпадането на Югославия и последвалият конфликт бяха предизвикани не и без активната "помощ" на САЩ и Западния свят, чиято основна цел и днес продължава да бъде силно влияние на Балканския полуостров.   

"Братя българи, защо ни предадохте?", ме питаха сърбите по улиците на бомбардирания през 1999 г. Белград. 

А Любиша Самарджич, известен сръбски режисьор, при едно от посещенията си в България сподели, че е загубил сина си от левкемия, провокирана от ужасите и стреса по време на бомбардировките над югославската столица. И колко още сърби загубиха живота си от натовските ракети и бомби с обеднен уран. И продължават да умират от последствията на тези бомби, за които Сърбия се оказа опитен полигон. 

Когато се броят жертвите от едната страна, трябва да се погледне и от другата страна.  

Срещу Нобеловия лауреат се обяви и Михаил Неделчев, който все пак не отрече качествата му като писател, но смята, че речта му на гроба на Милошевич го е компрометирала. Той го определи като творец от "левичарския музей". 

Значи достойни за която и да е награда са само хора, които днес следват "правилния път", подкрепят политическото статукво и го пропагандират. Които имат "правилно" мислене, съобразено с политическата конюнктура. 

Позицията на Петер Хандке прави ли го по-недобър писател? 

Добре е, че повечето писатели са свободолюбиви личности. И много от тях са с леви убеждения. 

Прочетох, че самият Петер Хандке в интервю за австрийската телевизия е отговорил на нападките. "Застанал съм на входа на двора си и там има 50 журналисти - всички те ме питат същите неща като вас и от нито един човек, който дойде при мен, не чувам да е прочел която и да е от творбите ми или пък да знае какво съм написал".

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 188

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 248

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 245

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 200

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ