06 Август 2020четвъртък10:51 ч.

In memoriam

Непоправим романтик

/ брой: 49

автор:Константин Еленков

visibility 1501

Крум Немирников (1924-2012) беше от писателите с подчертан афинитет към социалните и политически вълнения в обществото. Като се започне от първите му творби (повести и новели, свързани с антифашисткото движение или с героите на новото време): очеркът за Стоян Лудев (1963), новелите "Звезда се отрони", "За кого бие сърцето" (1965), "Птиците падат в полет" (1977), "Най-тъмно е преди разсъмване" (1974), "Влюбени в утрото" (1981), "Земята плаче за хората" (1981), "Тук слънце не залязва" (1983) - и се стигне до "сагата" "Голгота", обединяваща няколко романа, посветени на горещите проблеми от днешното ни житие-битие. Доколкото зная, тази "сага" има още една част - все така страстно и нашироко описание на ставащото, с което той не можеше да се помири.
Беше непоправим романтик, но и още - неуморим, непреклонен. До инат. Той не се убоя, когато любимата му партия бе на власт, да каже истини, които нагарчат. Страниците, посветени на един от безспорните лидери на социалистите, бяха добавени като необходимо откровение в послеслова на "Голгота", един политически роман, който не може да бъде отнесен към заядливите криминалета, нито към претенциите на някои да са последна дума за ставащото днес. Не е случайно съвпадението на заглавието "Голгота"с наслова на известния роман от Чингиз Айтматов.
С този роман Крум Немирников ни каза много: тук има и нещо от семейната сага, и от родителската дидактика, но всичко е поставено в една мащабна рамка - рамката на актуалната действителност, на ставащото днес и тук. В "Голгота" има и история, и география, и етнография. Романът е претъпкан с имена и факти - имена на хора живи, неизмислени, на хора, реално съществували или несъществуващи. Събитията и случките са също така живи и реални. По правилата на съвременната проза авторът сплита реално с измислено. В неразчленимо единство са неговите терзания и въпросите на обществото ни. Той не разделяше лични от обществени тревоги. В този роман той изплака душата си. И си отиде пречистен!
 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 425

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 322

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ