29 Март 2020неделя02:41 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Неоснователно плащаме по-скъп ток

/ брой: 273

автор:Дума

visibility 614

Отлага се пускането в експлоатация на двата нови блока на американската AES в ТЕЦ "Марица изток 1", което по график трябваше да стане съответно през октомври и ноември 2010 г. Разходите на НЕК за изкупуване на енергията, която централата трябваше да започне да произвежда, бяха включени в цените на тока от 1 юли 2010 г. При одобряването на повишението на тарифите с 5 процента от тази дата министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че поскъпването идва основно от това, че НЕК се е задължила да изкупува скъпо за 15 години произвежданото от AES електричество.
Сега се оказва, че хем двете 335-мегаватови мощности ще бъдат включени по-късно в системата и в микса на крайната цена за потребителите, хем клиентите плащат за това от почти пет месеца. Пускът на ТЕЦ "AES-3С Марица изток 1" ще бъде в началото на 2011 г., в момента се провеждат техническите изпитания, съобщи вчера пред Българския икономически форум Димчо Кънев, главен специалист в отдел "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в НЕК. Той не можа да обясни причините, поради които централата не се е включила навреме, както и да посочи кога по-точно в началото на годината ще заработят обновените мощности.
В същото време обаче от публикувана на сайта на НЕК обществена поръчка стана ясно, че и електрическата компания не е твърде готова да присъедини централата. Държавното дружество събира до 29 ноември 2010 г. оферти от желаещите да изградят нови съоръжения, да реконструират и изместят съществуващо оборудване, за да се включат мощностите на AES. Не е ясно колко време ще продължи изпълнението на обществената поръчка, при положение че предстоящият избор на фирма може да се обжалва.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ