04 Август 2020вторник05:49 ч.

Иван Иванов

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

Парното и топлата вода ще са по-евтини спрямо миналата зима, газът поевтинява с 6%

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 724

Въпреки очаквано намаление на цената на тока КЕВР реши електроенергията за битовите потребители да поскъпне от 1 юли. Средното повишение за страната е около 3%. За ЧЕЗ поскъпването е с 2,72%, за ЕВН - 4,12%, а за Енерго Про - с 1,05%. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. Той даже се похвали, че покачването на средната тарифа било по-малко от инфлацията в страната.

КЕВР обяви поевтиняване на парното и топлата вода от новия регулаторен период средно с 12,69%, въпреки че нейната цена стана по-висока от тази през юни. Твърденията за повишаване преследват политически цели, заяви Иванов. 

КЕВР одобри и поевтиняване на природния газ с 6%.

Всъщност при предното разглеждане на електротарифите се предвиждаше символично поевтиняване на тока. Заповед на ресорния министър Теменужка Петкова обаче промени ситуацията. Тя нареди на регулирания пазар да се продава и електроенергия от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", чиято цена е висока.

КЕВР обяви поевтиняване на парното от новия регулаторен период средно с 12,69%. С вчерашното решение средно за страната топлото поскъпва с 20% спрямо миналия месец, но от КЕВР обясниха, че има над 12% намаление спрямо миналогодишната тарифа. Твърденията за повишаване преследват политически цели, каза Иванов. В началото на юни регулаторът обяви, че подкрепя средно увеличение на цените на парното и топлата вода с 22% от първи юли. След появилата се информация премиерът Бойко Борисов заплаши ръководството на КЕВР със смяна. Веднага след това Иванов даде пресконференция, на която обяви, че всъщност изчисленията са правени преди споразумението с "Газпром", а освен това медиите не смятат правилно и реално ще има намаление.

Въпреки това парламентът гласува нови правила за избор на ръководство на регулатора, които са доста смекчени, особено от гледна точка на стажа на председателя. Опозицията се усъмни, че постът се подготвя за конкретен човек. 5-годишният мандат на Иван Иванов изтича тази година, но според Закона за енергетиката той има право на втори.

С друго решение на КЕВР пак от вчера от 1 юли бе намалена цената на прородния газ.  Тя става 19,10 лева за мегават час. Намалението е с 6,05% спрямо цената за юни.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ