29 Септември 2020вторник21:29 ч.

Необходима е радикална промяна в управлението на страната

Дeкларация на Парламентарната група на Коалиция за България, прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 507

Министрите, както винаги, ги няма в българския парламент, дори и в началото на парламентарната сесия.
Преди малко чухме едно много впечатляващо изказване на г-н Велчев от името на Парламентарната група на ГЕРБ. Г-н Велчев призовава към прагматизъм и отговорност, протяга ръка на опозицията. Нечувано нещо за близо четирите вече години управление на ГЕРБ. Щеше да е наистина много впечатляващо това изказване, ако беше направено в началото или поне в средата на мандата на партията ГЕРБ. Защото всичките години на вашето управление досега бяха тотално отрицание на реалния диалог, на компромиса, на баланса на виждания между различните парламентарни сили. Вие разбирате консенсуса, съгласието и диалога като изпълнение на волята на вашата партия. Затова, за съжаление, трябва да отговоря на вашия призив за съгласие и единство с народната поговорка

"Късно е, либе, за китка"

Няма как, вие казахте да решаваме реалните проблеми на българските граждани. Прекрасно пожелание.
Кое мъчи българите днес най-много? Неработещата държава, бедността, нефункциониращата икономика, безработицата, корупцията - неща, които вие трябваше да преборите. Затова основният въпрос за тази година за всеки един човек в България е харесва ли статуквото и начина, по който живее? Или иска промяна. Отговорът е, че е необходима дълбока, радикална промяна в начина на управление на страната от икономическата и социалната политика. Намираме се на финалната права на управлението на г-н Борисов, остават ни шест месеца. Шест месеца, защото дойде време за отчет за свършеното от вас и за отговорност пред върховния съдник за всяка една политическа сила - това са българските граждани.
Това, към което вие призовавате - за съгласие, няма как да се реализира, защото вие отхвърляхте постоянно свършеното от всички други преди вас. Това не е въпрос на ревност или самолюбие на една или друга политическа сила - ами да бяхте показали желание за диалог досега. Миналата година от 25 законопроекта, внесени от ПГКБ - един е приет. Това ли е диалогът във вашето разбиране? Няма как да се реализира това фалшиво съгласие, защото различията са твърде дълбоки и те са същностни. И за да не кажете, че аз си измислям и давам лични оценки, преднамерени, на вашето управление, нека ви припомня вие какво обещахте, с какъв ангажимент дойдохте на власт. Самопровъзгласихте се за управление на европейското развитие на България. Европейско обаче означава демокрация, баланс на властите, взаимен контрол на властите, означава върховенство на закона, означава свободна конкуренция в икономиката, означава социална държава. Всичко това вие посичате ежедневно с вашата законодателна дейност и най-вече с поведението на правителството, което е обсебено от идеята за контрол на власт, на налагане на своята воля на други институции и на цялото общество. За какво развитие можем да говорим.
В много отношения

върнахте държавата не с години, а с десетилетия

назад дори. Да, защото какво обеща г-н Бойко Борисов, когато стъпваше в длъжността министър-председател - 7 приоритета изброи. Нека да видим какво е свършено от тях. Повишаване на доходите на българските граждани, растеж и модернизация на икономиката, създаване на нови работни места - какво прекрасно обещание, само че вие увеличихте бедността в България, половината българи са в риск от социално изключване, доходите реално намаляха, защото инфлацията е много по-голяма от минималното увеличение в някои сфери, които направихте в края на мандата. Смазахте дребния и средния бизнес съвсем целенасочено в интерес на монополите, които са близки до вас във всеки един сектор, чрез промяна на правилата и това е най-голямото ви престъпление пред българската икономика, защото смазвате свободната инициатива - талант на българските граждани. Бизнесът е подложен на системен рекет - политически и икономически, и държавните институции се възприемат именно като рекетьори, като башибозуци, които не дават възможност да се работи.
За каква модернизация говорите, когато вие прекратихте единствения многомащабен икономически проект за модернизация на България на високотехнологична индустриална основа - "Белене". Каква модернизация? Вашето виждане за модернизация е очевидно това, за което призова г-н Борисов, който каза на компютърни специалисти: "Ходете и пасете овце, има нужда от овчари".

"Садете картофи!" - това ли е модерната икономика?

Убихте свободната конкуренция като цяло в България. Ние нямаме пазарна икономика - свободна пазарна икономика, ние имаме дирижирана икономика.
Борба с корупцията и ограничаване на престъпността обеща г-н Борисов. Каква борба с корупцията? Корупцията се превърна в централизирана система, политически ръководена и случаят в Несебър, който шуми и гърми от няколко седмици, е много ясно доказателство за това. Когато от частния интерес се нарушава държавния, продава се имот за 580 хиляди и се препродава на другия ден за 4 милиона, а печалбата на инвеститора ще бъде десетки милиони, ако се реализира. Унищожени са дюните. Реално погледнато, това е свършено от вашето управление в нарушение на закона и в интерес на близки до властта. Неслучайно се замесва името на кумеца на вътрешния министър, който изведнъж стана един от най-големите предприемачи в България в областта на строителството. 25 милиона лева, спечелени обществени поръчки за първите 2 и половина години от управлението на ГЕРБ. Уволнявате шефа на горите, ами заместник-министър Боянова, която е подписала - не се ли покрива тя от властта? Очевидно, защото е изпълнявала поръчки, въпреки че е имало проверки за нейната работа и за нейни нарушения. Нищо не е предприето.
Реформа на съдебната система и възстановяване на справедливостта обеща г-н Борисов. Каква справедливост? Всички знаят, че

съдебната система е под ботуша на г-н Цветанов

Избрахте ВСС, който се контролира от вас. Избрахте главния прокурор по начин, който дискредитира самия главен прокурор като независимост - без състезателност, без реално тайно гласуване. Всичко това дискредитира вашето управление.
Г-н Борисов обеща да възстанови доверието на Европа и партньорите. Ами Шенген? Ако ви имат доверие, защо не ви пускат в Шенген, покрай вас и цяла България? Защото не можете да се справите - това е реалността и Европейската комисия каза през юли, че под риск е самата способност на българската държава да спазва основния принцип на една демокрация - принципа на равнопоставеност и баланс на властите, на разделение на властите. Това са основните пороци, без изобщо да говоря за другите приоритети.
Подобряване на социалната сигурност за българските граждани.

60 социални права са отнети от хората

в различни сфери. Вие връзвате бюджета на гърба и за сметка на обикновения българин. Давам ви пример как разделихте минималната работна заплата от социалните плащания. Вдигате минималната работна заплата, но не следва увеличаване на социалните плащания. Това е ваш ход "социално поведение". Унищожавате социалната държава.
България се нуждае от промяна. Тази промяна предвижда отговорна и предсказуема демократична държава, спиране на рекета над бизнеса и възстановяване на нормалната пазарна икономика. Антимонополна политика чрез активно държавно регулиране - това е ключово. Активна инвестиционна политика на държавата в производствена икономика, която да е конкурентоспособна и чрез подкрепа на малкия и средния бизнес. Възстановяване на социалната държава в България, която се разрушава от вас, и водещ приоритет бъдещето на младите хора в България. То се основава на три стълба: образование - качествено и достъпно, гаранции за първо работно място - и това е европейска политика на социалистите, и грижа за майчинството и децата. 240 лева запазихте четвърта година парите за отглеждане на дете до две години. Това ли е грижата за майчинството? В резултат на това всяка година през последните се раждат с близо 12 000 по-малко деца, отколкото преди 2009 г. Вие

водите страната към демографска катастрофа

Пътят към тази промяна минава през няколко политически събития и действия. Първият е референдумът. Референдум, в който българските граждани имат за първи път възможност да изразят отношението си по ключов въпрос. Вторият е приемането на Изборен кодекс, който да гарантира честността и свободата на изборите. Вие показахте, че не желаете такъв Кодекс. Третият, това е алтернативна икономическа и социална политика, която БСП ще предложи. Последният - това са самите избори и важната задача за БСП е да гарантира, че няма да можете да направите това, което направихте 2011 г., че изборите ще бъдат по реалната воля на българските граждани - без натиск, без страх, без купуване и при честно преброяване. Това са политическите приоритети на Коалиция за България за този сезон и ще направим всичко възможно българите да видят нова надежда и нова възможност за своето лично развитие и развитието на държавата.
 

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ