01 Август 2021неделя20:52 ч.

Неков: Новите изисквания за „Млад фермер“ и „Организации на производителите“ ще направят земеделието по-атрактивно

ЕП гласува земеделските мерки от пакета Омнибус, които дават повече гъвкавост в ОСП и се очаква да имат положителен ефект върху редица сектори

автор:Дума

visibility 917

„По-гъвкави правила при регистрацията на Организации на производителите, договори при закупуване на мляко и повече средства по „Млади фермери“ са само част от мерките, които ще влязат в сила на 1-ви януари 2018 г. Тези мерки имат реален шанс да дадат нов импулс на европейското земеделие“. Това коментира Момчил Неков във връзка с новите правила за по-добро прилагане на многогодишната финансова рамка и по-конкретно мерките свързани с общата селскостопанска политика. „За младите земеделски производители ще има увеличаване на добавките с 25% до 50% от основното плащане за първите 25-90 хектара. С това се надяваме да направим селското стопанство по-атрактивно. В селските и необлагодетелстваните региони населението застарява, като същевременно точно тези региони имат възможност да произвеждат качествени храни.“ заяви Момчил Неков след приемането на новите правила. Според българския евродепутат, член на ресорната комисия по земеделие в Европейския парламент, една от най-успешните земеделски практики в ЕС е обединението на производителите. То дава по-силна позиция на пазара на реалните производители, за сметка на прекупвачи и други междинни лица. „В България тази практика все още не е широко застъпена. С новите правила обаче, които трябва да се прилагат във всички държави членки, обединението може да бъде признато за организация на производители, дори и когато само една от следните функции се изпълнява от тях: съвместна преработка, съвместно разпространение, съвместно пакетиране, етикетиране или реклама, съвместна организация на контрола на качеството; съвместно използване на оборудване или съоръжения за съхранение; съвместно управление на отпадъците, пряко произтичащи от производството; съвместно снабдяване със суровини“ коментира още Момчил Неков. Добри новини има и за пчеларите. „Като докладчик относно пчеларския сектор съм изключително доволен, че земите под угар, засадени с медоносни култури, вече ще бъдат признати като екологично насочени площи. Това е добра новина за пчеларството в България и в Европейския съюз“ заяви Момчил Неков в пленарната зала в Страсбург. Регламентът влиза в сила на 1-ви януари 2018 г. Българските власти ще имат няколко месеца да приведат новите правила в българското законодателство.

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 150

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 142

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 163

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 140

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 827

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 957

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1282

/ брой: 144

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 146

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1615

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 701

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1371

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ