18 Януари 2020събота08:46 ч.

Най-свещената книга на индийския народ

Поемата "Бхагавадгита" е превод в стихове на Владимир Левчев в поредицата "Шедьовър" на издателство "Захарий Стоянов"

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 241

Поредицата "Шедьовър" на издателство "Захарий Стоянов" представя най-свещената книга на индийския народ. Тя се нарича "Бхагавадгита" - "Песента на Бхагаван" или "Божествената песен". Наричат я и само "Гита", "Песента". Създадена е най-вероятно някъде в периода V-II в. пр.н.е. "Бхагавадгита" е свещена вишнуитска книга, но и прекрасна поема. Тя е глава от древноиндийския епос "Махабхарата", но се откроява в епоса като самостоятелна философска и религиозна поема - диалог между Учителя Бог Кришна и ученика принц Арджуна. Всъщност, като се вклинява в епическата поема "Махабхарата", "Бхагавадгита" по гениален начин използва един възлов момент от сюжета на епоса, за да го превърне в своя метафора. Още Вилхелм фон Хумболд, опирайки се на превода, направен през 1823 г. от Август фон Шлегел, нарича "Бхагавадгита" "най-прекрасната, може би единствената наистина философска песен от съществуващите на познатите ни езици". Поемата е оказвала голямо влияние върху множество писатели и мислители.

"Божествена песен" не губи своя смисъл и днес, много векове след като е била създадена в мерена реч на санскрит и след като е била преведена на много езици далеч отвъд пределите на Индия. "Бхагавадгита" ни учи, че човек трябва да изпълнява своята лична земна мисия с любов - да извършва с любов делата си, като се отказва от плодовете им. Защото стремежът към плодовете на делата обвързва, а безкористното действие дава върховна свобода. Безкористното действие и Любовта са едно.

Поемата е преведена в стихове от Владимир Левчев по дословен превод от санскрит на Йорданка Пейчинова и от английски език. За улеснение на читателите има богат справочен материал - обяснителни бележки, азбучник-коментар, библиография, а четирима видни индийци - Бал Гангадхартилак, Ауробиндо Гхош, Мохандас Карамчанд Ганди и Джавахарлал Неру, тълкуват поетиката, тайнствата и поученията в  "Бхагавадгита".

Агенция "София прес" и издателство "Захарий Стоянов организират премиера на книгата на 17 декември в 18.30 ч. в галерия "София прес" (ул. "Славянска" 29).

Облачно и студено в събота

автор:Дума

visibility 0

Меркел: Европа да стане по-самостоятелна

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 11

Мишустин e новият премиер на Русия

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 11

Кратки новини

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 11

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 409

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 483

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 393

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ