01 Ноември 2020неделя04:17 ч.

Най-много инсулти са регистрирани във варненската "Св. Марина"

/ брой: 23

автор:Аида Паникян

visibility 526

Най-много случаи на инсулт през 2019 г. са регистрирани в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна - 1844. Това става ясно от последните данни, събрани от инициативата "Индекс на болниците", чиято цел е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози. Данните, които ползва индексът, са предоставени от НЗОК. Втори по брой регистрирани инсулти е МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали с 1467, следва МБАЛ "Св. Анна" в София с 1301. Голям брой инсулти са регистрирани и в МБАЛ Сити Клиник "Св. Георги" в Монтана (1202) и МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом (1152). "Индекс на болниците" регистрира и извършените тромболизи - съвременно лечение на исхемичен мозъчен инсулт, което предпазва пациента от инвалидизиране. Общият брой на инсултите през 2019 г. е 51 614, което е с близо 2000 повече от предходната година. ДУМА припомня, че България е сред първенците в ЕС по смъртност от инсулти, но е на едно от последните места по прилагане на тромболиза. Според препоръките на Европейската организация за инсулти (ESO) на България са необходими 40 болници, в които да се прилага тромболиза, но те да бъдат така разположени, че всеки, получил инсулт, да може да стигне до болницата за не повече от 45 минути. 

Процентът на тромболизите у нас се увеличава - достигна 2,2%, сочат данните на "Индекс на болниците". Болница "Св. Анна" в София (бившата Окръжна) е водещият център в това отношение и там са направени най-много тромболизи - на 26,29% от всички приети пациенти. На второ място е УМБАЛ "Медика" в Русе, където са приети за лечение 525 пациента с инсулт, а на 12,95% от тях е направена тромболиза.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ