01 Април 2020сряда06:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Юбилей

Най-голямото училище

Преди 60 години Христо Недялков създаде един от символите на България - Детския радиохор

/ брой: 54

автор:Велиана Христова

visibility 501

Ако преди много години Христо Недялков, студент в Държавната консерватория в специалност "Хорово дирижиране и пеене", не беше увредил гласните си струни, той вероятно щеше да има друга съдба, а България нямаше да има един от своите най-красиви символи - Детския хор на БНР. Той го създаде точно преди 60 години, събирайки лично талантливи певци из училищата, за да го превърне в перлата на българското хорово пеене и да прослави с него страната ни със стотици концерти в над 30 държави на четири континента - от полярния кръг до египетските пирамиди; да спечели специални първи награди, златни медали и дипломи на най-престижните хорови фестивали в света; да носи титлата Посланик на европейската култура" (2002); да наричат този уникален състав "славеите на България" от Ню Йорк до Токио; да възпита и да осмисли живота на хиляди деца, които превърна в едно семейство и които до ден днешен неизменно го наричат Маестрото. Възпитанички на хора са оперните певици Олга Михайлова, Виолета Радомирска, Мария Радоева, Вера Гиргинова, любимката на Монсерат Кабайе Ина Кънчева, Антоанета Добрева (Нети), Белослава и много други известни певици и певци, някои от които събират овации по сцените в Рим, във Виена, в Лондон и пр.

От деня, в който като ученик започва да свири на единственото пиано в родното му Дряново - в читалището, отопляно от една от онези печки, на които им викаха "циганска радост", и до последния си ден Христо Недялков служеше на единствения си кумир и на голямата си любов - музиката. Няма друг педагог в България, който е работил с деца над 50 години. Педагог, защото освен диригент, той бе Учител и Възпитател - даваше на певците си, които избираше всяка година с труден конкурс, огромни знания за музиката, за света, за смисъла на песните, но и за човешкото достойнство, за отговорността, за правилата на живота в общество, за морала, който всеки трябва да има, за да бъде уважаван. Това бе Детският радиохор - най-голямото училище. Смея да го твърдя, понеже имах щастието да прекарам ученическите си години в него. "Мечтата ми е да доживея 50-годишнината на чедото, което създадох, и да дирижирам юбилейния концерт", казваше той преди дузина години. Доживя тази годишнина и дирижира концерта в зала "България". И когато в края на концерта на сцената запяха химна на "хорчето" "Родна песен нас навек ни свързва... - представители на различни поколения хористи, някои вече с посребрени коси, залата избухна в гръмотевични овации. С тази песен и с овации изпратихме Маестрото в последния му път, когато той - преборилият се с всичко, ни напусна в края на октомври 2013 г., победен от... обикновен грип.

Факт е, че Детският радиохор е уникална вокална школа, с неповторимо и "широко" гласово звучене, с невероятна хармония  между сопрани и алти, с кристално чисти гласове на солистите, човек винаги ще отличи, че пее именно този хор. Това певческо изкуство очарова публиката по целия свят и кара световните медии да пишат възхитени репортажи и рецензии за хора и репертоара му с произведения от различни стилове и епохи - от народни песни като "Ради на Радка думаше... и "Дилмано, Дилберо", български детски песни на Емануил Манолов и Александър Танев, балади като "Помниш ли, помниш ли...", кантати от български композитори, през произведения на европейските и руските класици, та до национални песни на десетки народи. Това как се постига? Ами, с много труд, с много занимания по солфеж и много репетиции, с много упорство ("няма да съм доволен, докато от гласовете ви не зазвъни кристалът на полилея"). Не е тайна, че хорът е истински обичан в Япония, където той направи 18 турнета, а детските песни с композитор Христо Недялков (те са над 400, известни на всички деца у нас са такива от тях като "Зимна песничка" и "С червените ботушки") са включени в учебниците по музика на японските ученици. Малцина знаят, че химнът на големия концерт "Санио" е записан от Детския радиохор и винаги звучи в негово изпълнение. А детските хорове в Япония, особено този в гр. Шизуока, са последователи и ученици на певческата школа на Христо Недялков. Няколко негови хористи бяха изпратени да учат в "Токай" университет със стипендия от неговия собственик - добре известния у нас проф. Шигеоши Мацумае, и неговия син.

Да не остане някой с впечатлението, че животът на хора е само "цветя и рози". Имал е много трудности, особено в годините на т.нар. преход. Имаше време, в което бе изгонен от радиото и от Хоровата капела на ул. "Раковски", където репетираше, та бе принуден да се приюти в едно мазе на ул. "Евлоги Георгиев". После пък, през 2014 г., се появиха намерения да бъде изхвърлен от репетиционната зала, направена за него в БНР, и преместен пак в мазе - в НДК, та се наложи настоящи тогава и бивши хористи да правят подписка за спасяването му до директора на радиото Радослав Янкулов и до министъра на културата Петър Стоянович. Слава богу, уникалният състав бе спасен.

Утре, на 21 март, Детският радиохор трябваше да зарадва публиката с голям юбилеен празничен концерт за 60-годишнината си в зала 1 на НДК - под диригентството на Венеция Караманова, която ръководи състава след Маестрото, съхранява и развива наследените традиции. Уви, за зла беда ни нападна коронавирусът и всички концертни изяви бяха забранени. Дай боже, заплахата да отмине по-скоро, та да зазвучи отново пред претъпканата зала изкуството на този уникален състав. 

 Детският радиохор е институция, епоха в българското хорово пеене. Сега, когато той навършва 60, всички хиляди хористи през годините подновяваме старото си настояване на състава да бъде дадено името "Акад. Христо Недялков". 

Народен представител e с коронавирус

автор:Дума

visibility 116

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 62

Още 46 души са починали от коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 42

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 90

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 412

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 76

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ