17 Април 2021събота05:48 ч.

Научният фонд повтаря конкурса с променен правилник

/ брой: 121

автор:Веселка Спиридонова

visibility 1018

Утвърден е правилник за работа на Фонд "Научни изследвания" със съответните изменения, които да предпазят от случки като тази от края на 2012 г., каквито се надявам занапред да няма. Обявена е повторната конкурсна сесия за разглеждане на отхвърлените през 2012 г. проекти, съобщи служебният министър на образованието проф. Николай Милошев. Продължи работата по изготвяне на промени в Закона за професионалното образование и обучение, отчете той. Милошев увери, че е работено и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът бил готов. Стратегията за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система ученици също била готова.
"Ще предложите ли на следващия министър преразглеждане на Закона за научните степени и звания", влезе в ролята на журналист колегата му проф. Николай Петров. "В началото на май БАН инициира допълнение на правилника за приложение на Закона за развитие на академичния състав. Предложени са минимални изисквания за научните степени и длъжности, които не изискват промяна в закона. Правната дирекция на МОМН обаче смята, че за да се въведат изисквания, трябват промени в закона, това мнение и идеите на БАН съм изпратил в Съвета на ректорите за становище", заяви Милошев.
"Ощетени все пак ще има, но те трябва да бъдат малко. Още не е ясно как точно ще се отчитат точките от този въпрос на теста, това ще стане ясно едва след като приключи оценяването на всички работи", призна служебният министър във връзка със сгрешената графика в теста по български език след 7 клас.


Новообявената сесия на ФНИ е с предварителен бюджет 11,8 млн. лв. През миналата конкурсна сесия при участвали 1200 проекта финансиране получиха едва 8%. Голяма част от парите отидоха в "приближени" фирми без научна дейност и капацитет, което изкара учените на протест. Сега документи ще могат да се подават до 8 юли, а печелившите проекти ще бъдат обявени до 30 септември.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ