14 Април 2021сряда22:31 ч.

Натискът върху медиите в България се задълбочава

автор:Дума

visibility 522

Ситуацията със свободата на медиите и свободата на събирания в България се е влошила през изминалата година. Заключението се съдържа в годишния доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, цитиран от БТА.

Според организацията журналисти, които са разследвали организираната престъпност и корупцията в страната, са били изложени на силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашвания.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа нарече тези действия "неприемливи" и прикани властите да разследват нападенията, напомня “Амнести интернешънъл“.

Организацията припомня и септемврийския доклад за върховенството на закона в ЕС, изготвен от Европейската комисия. В него се изразяваше сериозна загриженост заради липсата на прозрачност в собствеността на медиите. Докладът отбелязваше, че част от медиите са уязвими за политическо влияние.

“Амнести интернешънъл“ напомня за сблъсъците по време на Великото народно възстание на 2 септември. Организацията казва в доклада си, че десетки граждани, включително журналисти и полицаи, са били ранени, а стотици са арестувани.

Неправителствената организация констатира, че домашното насилие остава широко разпространено и в значителна степен не се съобщава за него. Според организации за правата на жените пандемията е влошила положението, но това е валидно за много други страни. Най-малко осем жени са били убити от партньорите си през двата месеца на национален локдаун от март до май2020 година.

Специалният докладчик на ООН за насилието срещу жени е приканил България да промени Наказателния си кодекс, за да включи извършването на изнасилване при липса на съгласие и това изрично да се отнася за изнасилване при съпрузи.

Пандемията е изострила и ширещата се дискриминация срещу ромите, пише организацията. Между март и май местните власти в редица грасове наложиха специален пропускателен режим, включително задължително карантиниране на всички жителина определени места, което бе прилагано непропроционално само върху населените предимно с роми квартали. Карантината бе прилагана от въоръжени полицаи, които поставяха заграждения по улиците и не допускаха хората да напускат местообитанията си.

В хомофобска атака в Пловдив през септември група млади футболни запалянковци нападнаха физически и нараниха няколко тийнейджъри, някои на по 14 години, които възприели като ЛГБТИ. Смята се, че нападателите са искали "да прочистят" центъра на града от ЛГБТИ хора, пише в доклада на “Амнести“.

Според изследване на Агенцията на ЕС за фундаменталните права, над 70 на сто от хората от ЛГБТИ в България се чувстват принудени да крият своята сексуална ориентация, а 40 процента избягват определени места от опасение да не бъдат нападнати.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ