08 Април 2020сряда15:17 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Григор Сарийски

Експерт:

Населението ще загуби при обезценяване на лева в чакалнята

Еврозоната е подвижен пясък и място за авторитарни решения, заявява икономистът от БАН Григор Сарийски

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 2674

"Когато става дума за пари, паниката никога няма да е излишна. Решението е едно, но то може да бъде променено, ако в хода на преговорите страната ни бъде притисната. В чакалнята на еврозоната - по смисъла на документите, които се цитират във въпросната поправка на закона, българският лев може да се отклонява до 15% от т.нар. "централен курс". Всяка една страна по споразумението има право да поиска промяна на този централизиран курс. По време на престоя в чакалнята може да бъде поискана промяна. Така хем вълкът ще е сит, хем агнето цяло". Това обясни пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН, един от авторите на годишните икономически доклади на академията. Коментарът му е по повод приетия в спешен порядък законопроект, който да успокои страховете, че фиксираният курс на еврото към лева няма да бъде променян, когато влезем в чакалнята на еврозоната или в самата еврозона.

Според доц. Сарийски при евентуална промяна на курса почти няма да има плюсове, включително няма да има и кой знае какъв позитивен ефект за износа, каквито мнения бяха изразени. "Основният губещ ще бъде населението. Евентуална обезценка на курса на лева означава само едно - внос на инфлацията, тоест, вносните стоки ще поскъпнат. И ако не се променят заплатите със същия темп, с който се променят цените на стоките, покупателната стойност ще намалее. Основните печеливши ще са хората от елита, защото това означава по-голямо задълбочаване на интеграцията, повече пари, кариерно израстване, сваляне от отговорност. Влизането в еврозоната означава - за всяка неприятност, която ще сполети българската икономика, ще можем да се оправдаваме с това, че сме в еврозоната и нямаме право на независима монетарна политика", казва Сарийски.

По неговите думи еврозоната е място, на което се взимат авторитарни решения, които далеч не са изгодни за всички страни. Но негативите се споделят както между онези, които получават облагите, така и онези, които не получават никакви облаги, коментира той. Според доц. Сарийски цената на членството на България в еврозоната е на тъмно. "Еврозоната е като подвижни пясъци, не знаем каква ще е ситуацията утре. На фона на задаващата се криза и на фона на това, че еврозоната е незавършена конструкция с липсваща основа, рисковете за препострояване на всяка икономика са много повече от позитивите", заяви той. 

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 238

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ