13 Юни 2021неделя07:48 ч.

Снимка БГНЕС

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 1781

Поредица от проверки и ревизии започва НАП на големи данъкоплатци и фирми, които употребяват държавен ресурс. Това обяви финансовият министър Асен Василев, който представи новият изпълнителен директор на приходната агенция Румен Спецов.

Основните задачи пред НАП и Спецов ще са да се увеличат приходите, а фокусът ще падне върху големите данъкоплатци. Ще се премахне терорът над малките данъкоплатци, обеща служебният министър.

Ще се следят и фирми, които употребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там са установени сериозни липси.

За периода от 2017 до 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, 45% не са събрани, заяви Асен Василев.

„Ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост, т.е. само 66,5% са потвърдените изцяло или частично, останалите са отхвърлени. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове'', допълни Василев.

Той обеща в следващите два месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса.

Дали ги връщат, дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми, обясни още служебният министър. По думите му всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група.

Държавата вече се оказа, че дължи пари. Сумите засега са малки, но има много дела, които са в процес. Но държавата вече има осъдителни дела, по които дължи пари на граждани, коментира още служебният министър.

Асен Василев изказа и мнение по казуса с Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, като посочи, че тя трябва да бъде отстранена в този ѝ вид.

„Трябва да се работи с колегите от бизнеса, за да стане работеща и да не налага тежест върху малкия и средния бизнес'', е мнението на Василев.

 

 

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 671

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 677

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 402

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ