21 Март 2019четвъртък06:23 ч.

НАП ще попълва данъчните декларации от догодина

Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв.

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 918

От следващата данъчна кампания - през 2020 г., Националната агенция за приходите (НАП) ще започне да попълва данъчните декларации на гражданите предварително, като те ще дописват само извънредни доходи, като например от продажба на ценни книжа. По думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров фирмите ще попълват допълнителен формуляр за доходите по граждански договори, който ще изпращат в приходната администрация. По този начин от НАП ще разполагат с информацията за платените авансово данъци и декларацията ще се попълва „служебно“ от тях. В случаите, в които лицето има и други доходи – например от наеми или от търговия с ценни книжа, то ще попълва допълнителните суми в съответните полета на данъчната декларация.  

Вчера започна тазгодишната данъчна кампания, която ще продължи до 30 април. Тази година обаче данъкоплатците сами ще попълват доходите и ще смятат данъците си. Ако разполагат с ПИК, ще могат да проверят електронно извънтрудовите си доходи, регистрирани в НАП, което улеснява попълването. Формулярите се попълват по-лесно и с опцията с баркод.

Корпоративните годишни декларации ще се подават до 1 април включително, защото 31 март е почивен ден.

Няма промяна в условията за ползването на отстъпките за физическите лица. Намалението на данъка за довнасяне е 5%, но не повече от 500 лв., ако декларацията се подаде електронно, а данъкът се внесе до 31 януари.

Данъчният бонус за едно дете е намаление на годишната данъчна основа с 200 лв., за две деца - с 400 лв., а за три и повече деца - с 600 лв. Остават отстъпките за покупка на жилище от млади семейства, за деца с увреждания, за дарения, за безкасови плащания и др. Условието за ползване на всички бонуси е лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

В НАП отчитат трайна тенденция за намаляване на хората, които не подават данъчни декларации или пък я подават с непълни данни, съобщи Росен Бъчваров. Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв.

Освен електронно формулярите могат да се подават в офисите на НАП или през "Български пощи". В офисите на НАП данъците могат да се плащат с кредитни или дебитни карти без такса. С банкови карти може да се платят и задължения за друго лице.

Агенцията предупреди за фалшиви имейли от нейно име

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупредиха от агенцията. Те са написани на английски език и приканват получателите им да попълнят лични данни, като последват посочен в писмото линк. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на "фишинг" атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет

Данъчните изключват хаос с касовите апарати

С въвеждането на новите касови апарати и софтуера за управление на продажбите, няма да има хаос по подобие на този с електронните винетки, увери говорителят на НАП Росен Бъчваров. До тяхното въвеждане - 29 март, има достатъчно време фирмите да въведат фискален софтуер, който отговаря на изискванията на НАП, посочи той. Регистрирани по ДДС фирми до края на март трябва да сменят софтуера на продажбите си, за да има връзка с касовия апарат и принтера, който издава касовата бележка. 

0501 - Емилия Костадинова

Четири дами оглавяват новата ЦИК

автор:Ростислава Иванова

visibility 86

/ брой: 55

МВР строи три бежански лагера за над 8 млн. лева

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 55

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 55

Тръмп търси място на Бразилия в НАТО

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

Токаев пое властта в Казахстан

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 55

Румънците искат хубави пътища

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 55

В богата Калифорния хиляди бездомни живеят в колите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 55

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 61

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 142

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 55