24 Януари 2019четвъртък09:32 ч.

НАП ще попълва данъчните декларации от догодина

Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв.

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 558

От следващата данъчна кампания - през 2020 г., Националната агенция за приходите (НАП) ще започне да попълва данъчните декларации на гражданите предварително, като те ще дописват само извънредни доходи, като например от продажба на ценни книжа. По думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров фирмите ще попълват допълнителен формуляр за доходите по граждански договори, който ще изпращат в приходната администрация. По този начин от НАП ще разполагат с информацията за платените авансово данъци и декларацията ще се попълва „служебно“ от тях. В случаите, в които лицето има и други доходи – например от наеми или от търговия с ценни книжа, то ще попълва допълнителните суми в съответните полета на данъчната декларация.  

Вчера започна тазгодишната данъчна кампания, която ще продължи до 30 април. Тази година обаче данъкоплатците сами ще попълват доходите и ще смятат данъците си. Ако разполагат с ПИК, ще могат да проверят електронно извънтрудовите си доходи, регистрирани в НАП, което улеснява попълването. Формулярите се попълват по-лесно и с опцията с баркод.

Корпоративните годишни декларации ще се подават до 1 април включително, защото 31 март е почивен ден.

Няма промяна в условията за ползването на отстъпките за физическите лица. Намалението на данъка за довнасяне е 5%, но не повече от 500 лв., ако декларацията се подаде електронно, а данъкът се внесе до 31 януари.

Данъчният бонус за едно дете е намаление на годишната данъчна основа с 200 лв., за две деца - с 400 лв., а за три и повече деца - с 600 лв. Остават отстъпките за покупка на жилище от млади семейства, за деца с увреждания, за дарения, за безкасови плащания и др. Условието за ползване на всички бонуси е лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

В НАП отчитат трайна тенденция за намаляване на хората, които не подават данъчни декларации или пък я подават с непълни данни, съобщи Росен Бъчваров. Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв.

Освен електронно формулярите могат да се подават в офисите на НАП или през "Български пощи". В офисите на НАП данъците могат да се плащат с кредитни или дебитни карти без такса. С банкови карти може да се платят и задължения за друго лице.

Агенцията предупреди за фалшиви имейли от нейно име

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупредиха от агенцията. Те са написани на английски език и приканват получателите им да попълнят лични данни, като последват посочен в писмото линк. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на "фишинг" атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет

Данъчните изключват хаос с касовите апарати

С въвеждането на новите касови апарати и софтуера за управление на продажбите, няма да има хаос по подобие на този с електронните винетки, увери говорителят на НАП Росен Бъчваров. До тяхното въвеждане - 29 март, има достатъчно време фирмите да въведат фискален софтуер, който отговаря на изискванията на НАП, посочи той. Регистрирани по ДДС фирми до края на март трябва да сменят софтуера на продажбите си, за да има връзка с касовия апарат и принтера, който издава касовата бележка. 

0501 - Емилия Костадинова

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 239

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 90

/ брой: 16