16 Януари 2022неделя20:27 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Надежда с питанка

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 292

Юри Михалков


Ако РС Македония тръгне по българското трасе на Коридор 8, дали най-после ще стигне до историческата истина за себе си и България, съответно и до влизане в ЕС? Това е надеждата, която изплува от проведеното на 10 януари заседание на КСНС при президента и изявлението на държавния ни глава след него.

Заседанието е липсващото до момента благонамерено подаване на топката за преодоляване на скопската твърдоглавост, за да може да потръгне евроинтеграцията на съседите. 

Ясно е, че досегашният 4-годишен подход след подписването на двустранния договор не даде резултат. Сърцевината на този подход бяха справедливите ни искания срещу историческите фалшификации на Скопие, срещу потъпкването на правата на лицата с българско съзнание в РСМ, както и срещу омразата и враждата там спрямо страната ни. Ясно е също, че България даде тон за такъв подход и не е нейна вината за безизходицата, в която изпадна РСМ.

Като древна и зряла държава страната ни опитва нов подход. В хода на диалога искаме да навлезем в нови сфери, ще развиваме бизнес контактите, ще ускорим изграждането на Коридор 8 в неговата цялост с автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност. Ще черпим и от гръцкия опит, който след 30 години накара накрая Скопие да отстъпи за историята, след като видя икономическите облаги от реалното сътрудничество.

Прави обаче впечатление, че в изявлението си след заседанието президентът Радев не изрече думата "история". Да, от изявлението му стана ясно, че страната ни няма да отстъпи от досегашните си позиции и се надяваме това да важи и за историята. Но хората у нас винаги са нащрек. Дали ако почувстват икономически облаги от добросъседството, в Скопие ще се откажат от "македонската принадлежност" на Светите братя, на Климент Охридски или Самуил? И ще приемат историческата истина и нашата категорична готовност да уважаваме идентичността им, формирана след 1944 г.  

Остава и едно съмнение дали у наши политици няма да надделее мнението, че бизнесът и евроинтеграцията са по-важни от кражбата на българската история от страна на РСМ? И от един нов Ньой. Да не се окаже, че самите ние поставяме клопки срещу себе си с новия подход и с Коридор 8?

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ