30 Май 2020събота21:22 ч.

Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

автор:Дума

visibility 361

Регистрираните безработни българи от началото на извънредното положение са вече 61 644, съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС днес. Повечето от тях са хора, освободени от работа, такива, завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи.

От тези 61 хиляди,  32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение към момента. Само за последните 20 работни дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления, подчерта Сачева и припомни, че всички срокове се удължават автоматично.

Най-много са безработните, които са били заети в секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. Следват освободените от сферата на търговията и от преработвателната промишленост. Малко са регистриращите се от сектор транспорт.

Средно в последните 2-3 дни се регистрират по около 5000 души, в петък – 5100.

745 са завърналите се от чужбина, които са се регистрирали в бюрата по труда.

От МВР са поели ангажимент да изпратят допълнително полицаи във всички областни градове, за да помогнат за реда при огромните опашки пред Бюрата по труда.

В момента в бюрата по труда се приемат и заявленията за обезщетение към НОИ, така че да може хората да са обслужени на едно гише. Всички документи може да бъдат подавани и електронно, и по пощата, напомни министър Сачева.

Секторите, в които в момента се намира работа, са свързаните с хранителни вериги, онлайн търговия и доставки, но също и охранителна дейност, социални дейности, рециклиране.

Сачева обясни, че досега отпуснатите обезщетения са 15 404, а средният размер на сумите е около 650 лева. Министърът напомни още, че хората, които са в неплатен отпуск, могат да бъдат наети в момента на втори трудов договор.

Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо до 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София. 

Относно схемата 60:40 Сачева подчерта, че държавата поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента, които са за сметка на работодателя:

Очакваме на 14 април да получим разрешението на Европейската комисия, за да започнем изплащането на средствата по мярката, допълни Сачева.

Министърът уточни също, че хората без работа и с регистрация в бюро по труда ще може да бъдат наемани в земеделието, без това да се смята за нарушение и да изплаща прекъсването на обезщетения. Няма как да караме хората насила да работят нещо, което не желаят, но сме направили всичко необходимо, за да ги стимулираме максимално, добави Деница Сачева.

 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ