Все по-малко селскостопански животни се отглеждат не само у нас, но и в целия Европейски съюз. За последната година е намалял броят на абсолютно всички видове животни, като някои от тях са се стопили с над 14%. А у нас през изминалата година сметките показват, че над 60% от месото, което сме консумирали, не е било българско, предаде "Нова телевизия".
Броят на нито един вид от най-разпространените селскостопански животни не е отбелязал ръст през изминалата година, като дори не е успял да се запази същият. От земеделското министерство отчитат най-сериозен спад при козите. Тези животни се отглеждат все по-малко в България и броят им вече е под 150 хиляди.
С 5% по-малко са станали овцете. Те още са над 1 милион, но се доближават все повече до това число. Въпреки това, страната ни продължава да е сред първите 10 държави в Европейския съюз по брой на отглеждани овце. Следващите най-разпространени животни у нас са свинете - 700 хиляди, а малко над половин милион пък, са говедата. Биволите продължават да бъдат най-редките животни и вече са под 20 хиляди бройки. Отглеждаме ги предимно в Северозапада. Една трета от тях са именно там. Разпространението на различните селскостопански животни из страната е сравнително равномерно, защото в Югоизточна България пък отглеждаме една трета от свинете, а една трета от говедата обитават Южния централен район. Най-много овце има отново там, а кози - в Югозападна България.
Въпреки намалелия брой на животни, сме произвели над 7% повече месо в рамките на година. Една четвърт от него е добито в Североизточна България. Всичките произведени 116 тона червено месо обаче са недостатъчни да задоволят потреблението у нас, което според Министерството на земеделието за същия период от време е двойно по-голямо. Всъщност, като приспаднем и износа, който реализираме, става ясно че едва 37% от месото, което консумираме, е българско. Иначе, родното производство се състои предимно от свинско - 75%, следва телешко и говеждо - 16%. Агнешкото е едва 7%.