05 Юни 2020петък22:50 ч.

Над 300 000 българи с наркотични зависимости

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 1090

Над 300 000 души в България страдат от наркотични зависимости, а около 30 000 са зависими от хероин, заявиха от Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости. Поводът е Международният ден срещу употребата на наркотици и незаконният наркотрафик, който се отбелязва днес.
За съжаление по-голямата част от пациентите сами трябва да плащат за своето лечение. Това са от 100 до 350 лв. месечно в продължение на години наред. Срокът за лечение с метадон зависи от това колко време е продължила употребата на наркотика и дали има съпътстващи заболявания, съобщи Цветана Стойкова, психолог и психотерапевт.
Според Стойкова лечебните системи в ЕС обхващат от 30 до 50% от проблемно употребяващите опиати. За да се случи това у нас, е нужно да има 3-4 пъти повече програми за лечение - с навлизането на повече новости от световната практика и с въвеждането на стандарти за контрол върху прилагането им, допълни тя.
Пациентите с хероинова зависимост са основна част - над 97% от всички пациенти в зависимост в лечебната система, съобщи д-р Александър Канчелов, председател на УС на асоциацията за метадоново лечение. За периода 2003-2010 г. броят на програмите, които прилагат лечение с метадон и субситол, е нараснал от 1 на 30, в момента пациенти се лекуват по 31 програми, като 10 от тях  са на ниво дори по-високо от европейското.
Напоследък се наблюдава тенденция деца на 11-10 г. да експериментират с употреба на наркотични средства, преди най-ниската възрастова граница беше 12-14 г., заяви Валентин Минков, психолог в Информационно-превантивния център по наркоманиите в Плевен. Според Минков българинът е много толерантен към легалните наркотични средства и най-вече към алкохола, затова рязко пада критичността му към нелегалните.
Въпросът е да създадем алтернатива на поведението на младите хора, те да видят, че могат да изживеят силни усещания, без да вземат наркотични средства, категоричен е експертът.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ