08 Юли 2020сряда10:10 ч.

Над 163 хиляди души имат усложнения от диабет

Национална програма за борба със захарната болест ще намали значително разходите, смятат експерти

/ брой: 214

автор:Аида Паникян

visibility 525

Над 163 хиляди души с диабет имат усложнения от заболяването, сочат данните на Диабетния регистър на специализираната болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев". Това бе съобщено на кръгла маса в Народното събрание на тема: "Заедно можем да победим диабета" под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазване. Все още над половината от диабетиците в България не постигат добър контрол на заболяването, което е причина за появата на усложнения - повишен риск от инфаркт, инсулт, ретинопатия, хронична бъбречна недостатъчност, ампутация на крайници и др. В България 442 хиляди души са с диабет, което е 8,3% от хората между 20 и 79 години, съобщи проф. Цветалина Танкова от "Акад. Иван Пенчев". Смята се, че поне още 200 хиляди души са с недиагностициран диабет, което налага подобряване на скрининга на предиабета. 

Национална програма за борба с диабета би намалила разходите за лечение на заболяването и на усложненията му, обясни доц. д-р Пламен Попиванов от Александровска болница. Той представи 5 и 10 годишните резултати от прилагането на подобна програма в Израел, където разходите за лечение намалели с 60%. Той припомни и разкриването на центрове за обучение на диабетици в България през 1995 г., в резултат на което за 5 години острите усложнения намалели на половина, а болничният престой на диабетици намалял от 20 на 4-5 дни. От огромно значение е проследяването и лечението на диабет тип 2 да се поеме от ендокринолозите и те да обучат пациентите да контролират болестта си, а усилията на семейните лекари да бъдат насочени в своевременното диагностициране на болестта, смята д-р Наталия Темелкова. 

Неврологът акад. Лъчезар Трайков бе категоричен, че ще подкрепи разработването на противодиабетна програма. Такъв документ е крайно необходим смята ендокринологът доц. д-р Катя Тодорова, тъй като всяка четвърта бременна у нас е в риск от развитие на гестационен диабет, което е предпоставка за развитие на диабет и у детето, и у майката.

Обществените средства, които у нас се харчат за лечение на диабет и усложненията са около 550 млн. лв. по данни на Международната диабетна федерация, като по 20% от тях са за извънболнично проследяване и за лекарства, а останалите 60% са за болнично лечение на усложненията, съобщи Доц. Зорница Миткова от МУ в София. Въвеждането на най-новите терапии, които намаляват риска от усложнения, само за 3 години са спестили на касата 20 млн. лв.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 208

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 253

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 180

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ