16 Май 2021неделя16:17 ч.

На кого му стиска

/ брой: 74

автор:Мая Йовановска

visibility 503

През последните месеци, особено през последните дни, в медиите се появи темата за т.нар. фискален резерв - неприкосновения държавен резерв. И най-вече за това колко пари има в него. Или по-точно - колко останаха след ударното харчене от последното правителство на Бойко Борисов. Темата, съвсем разбираемо, се заобикаля от представителите на отиващата си власт. Но става все по-ясно, че тези резервни държавни пари са се стопили покрай предизборните напъни на Борисов да се хареса на избирателите чрез ударно харчене от джипката.  

Минималното ниво на фискалния резерв, фиксирано в закона, е 4,5 милиарда лева. Той обаче се стопи с 4 милиарда само през декември миналата година и достигна ниво 8,6 милиарда при 12,6 милиарда в края на ноември. Преди дни обаче бяха оповестени още по-притеснителни данни на БНБ: резервът към началото на април се е сринал под 5,9 милиарда лева. Това оставя правителството на Бойко Борисов на следващите - огромен минус от 5-6 милиарда лева. И фискалният резерв е с невиждан от години по размерите си спад.

Очевидно за отиващата си власт резервът се оказа доста апетитна хапка, към която лекомислено бе посегнато. Но той не е каса на централния бюджет, още по-малко е личен портфейл на Борисов. Всички бяхме свидетели как Той похарчи огромни суми от нашите пари (не само от фиска, разбира се), поне 7-8 милиарда лева, но със съмнителен ефект. Защото в тази и здравна, и икономическа, и социална криза се оказахме отново на дъното. И то не само в Европейския съюз. 

И докато вчера в Народното събрание имаше своеобразна надпревара кой от кого е по-голям демократ, БСП веднага предложи промени в Закона за публичните финанси, които да забранят на премиера - този в оставка или на бъдещото правителство, да може да харчи безконтролно парите на хората. Хайде да видим на коя от всички партии в парламента - и нови, и стари, й стиска!

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ