03 Декември 2022събота07:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

На ход са ДАНС и Ахмед Доган

/ брой: 134

автор:Лилия Томова

visibility 1001

"Кампания за самоопазване" било започвало Главното мюфтийство, обяви самото то в специална декларация до медиите. Като че ли е военна организация. Или го влече да възроди някогашните "Доброволни отряди на трудещите се"? Макар във второто допускане да няма нищо лошо...
Е, защо, братя от мюфтийството, тази радикалност? Пребит е млад мъж пред столичната джамия. Това е ужасно, разбира се. Но се случва всеки ден - с нас, с децата, с родителите ни. Съвсем не на религиозна основа, каквото е внушението на гневното писмо на мюфтията. И което на мен ми звучи, за жалост, като призив. Такива призиви са обаче взривоопасни и са игра с огъня.
Трябва да преборим престъпността, всички го искаме. Вече е безкрайно ясно, че оторизираният да го стори, близкият приятел на посланик Уорлик и на новата многоапартаментна председателка на СГС - вътрешният министър Цветанов, няма нито сили, нито може би желание за това. Но защо тогава парламентарното ДПС не му поиска, ама категорично, оставката? Да излязат с инициатива да се изрепчим, който както може, срещу уличните безобразници и бандюги, без значение от вярата им. Да се консултират с другите парламентарни сили като как, аджеба, бихме могли да си сътрудничим срещу насилието по улиците, селата, в домовете ни.
И да изтеглят ръководителите на ДПС, все едно дава ли им законът право или не, ушите на новия главен мюфтия. Който си позволява да прави изводи, че: "Мюсюлманите в страната не са желани". Че "Натискът срещу тях ще продължи".
Защото не само честта и достойнството на исляма и мюсюлманите, както пишат от мюфтийството, имат нужда от защита. От нея имат нужда всички хора, от всички религии, също и атеистите. Всички сме граждани на страната си и или ще оцелеем заедно, както винаги е било, или ще обявяваме всеки "друговерец" за враг. Не съм съгласна!
Новият баш мюфтия напористо взе да се експонира по системата (дано не се обиди) "Луд умора няма". Негова си работа, но да го прави с по-безопасни примери и да избягва риториката, непоносима за нормалността в държавата ни. И да вземе да хвърли този новопокръстен началник на бунището на историята твърденията си, че част от българското общество било "враждебно" и "агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност". Да забрави и шизофренния си извод, че подобни прояви, като тези пред джамията, не са хулигански или криминални, а са "обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите", от които можели "да произлязат и по-мащабни насилствени операции". Той нахъсва ли някого? Ако да, кого?
Не че номерът му ще мине...
У нас никой не ограничава религиозните права и свободи, а именно въпросната "декларация" е опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци и застрашава националната сигурност.
А щом е така - на ход са ДАНС. И - Ахмед Доган... Нали беше бащата на етническия модел за мир на Балканите?

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ