26 Юли 2021понеделник20:01 ч.

МЗХГ се опитва да замете скандал с БДС за киселото мляко

Депутатът от БСП Румен Георгиев чака отговор от министър Порожанов за предложенията за промяна в стандарта

/ брой: 111

автор:Мара Трифонова

visibility 2704

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) се опитва да замете скандал, който тръгна след информация, че има две предложения за промени в БДС за киселото мляко, които ще занижат качеството му. Предложенията са внесени в Българския институт по стандартизация (БИС). Първото предложение е за промяна на опаковките за киселото мляко по БДС. То е поискано от частна компания. Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.
Най-интересното е, че второто предложение е дошло от МЗХ и подкрепено от БАБХ. Същевременно вчера от МЗХ се опитаха да заметат скандала, като излязоха с официално съобщение, че ведомството не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. Иначе казано, МЗХ не подкрепя собственото си предложение и се разграничава от него. По тази причина от ведомството съобщиха, че ще изпратят становището си до Българския институт по стандартизация, където на 16 юни предстои да бъде разгледано въпросното предложение. Министерството даже изрази позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус, трябва да останат без промяна, така както е записано в сега действащия БДС. Причината била, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.
Във връзка с този скандал депутатът от "БСП за България" Румен Георгиев е депозирал питане до министъра на земеделието Румен Порожанов. Единият от въпросите е колко пъти и какъв контрол е осъществило МЗХ върху съдържанието на българското кисело мляко по БДС и на опаковките, в които се разпространява в търговските вериги, през последните 5 години. Народният представител чака отговор и на въпроса по какъв начин е обезпечен контролът по отношение на съдържанието на сухо мляко в българското кисело мляко по БДС, предвид факта, че лаборатории към БАБХ информират, че не могат да изследват сухото мляко. Другото питане е за съображенията, поради които са предприети действия за изменение на БДС в частта "Българско кисело мляко". И най-щекутливият въпрос към Порожанов е: Смятате ли да поддържате своето предложение за изменение на БДС 12:2010 в частта "Българско кисело мляко", и ако отговорът ви е положителен, то моля да се обосновете и да посочите на какви научни и/или лабораторни изследвания се основава". Понеже питането на Румен Георгиев е внесено преди дни и той вече чака отговор от министър Румен Поржанов, вероятно това е накарало и МЗХ да излезе с вчерашното си изявление, за да се измъкне от скандала.
"Предложенията за промени са в две посоки. Първото е опаковките. С него на практика ще се занижи качество, като в опаковката се вкара и полипропилен, който е и отровен. Киселото ни мляко не е като йогурта. Живата закваска при нас става в кофичката. Ако се промени стандартът и се вкара полипропилена, вече качествата му ще се изменят, ще се образуват и млечно-кисели бактерии. Другото предложение е за промяна на двете бактерии - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус. Това са типично български бактерии. Те не са модифицирани и са именно онова, което прави уникално българското кисело мляко. На практика искат да занижат качеството му и то ще заприлича на йогурт по вкусови качества. Ще може да се влага и сухо мляко. На практика изцяло ще се промени стандартът. Това е голям скандал", коментира пред ДУМА Румен Георгиев. Депутатът възнамерява да организира и подписка в социалните мрежи в подкрепа на запазването БДС за киселото мляко.

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ