03 Февруари 2023петък16:48 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Музиката лекува, но може и да убива...

/ брой: 153

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1796

Загадъчното свойство на музиката - да влияе не само на чувствата, но и на целия наш организъм, е отдавна известно на медицината. Още в древността и особено през Средновековието лекарите са знаели, че правилно подбраните мелодии и инструменти управляват психиката, успокояват и дори лекуват душата.
Но не всички музикални звуци ни лекуват. Какво всъщност се случва в нашия организъм, когато слушаме и възприемаме музиката?
Учените биохимици казват: "Музикалното произведение е всъщност последователно подредени сигнали с честота от 10 до 20 000 херца. Те пронизват въздуха и са навсякъде около нас, влияят на химическите процеси в нашия организъм и на обмяната на веществата в него. И ние медитираме, плачем или изпитваме истинска наслада, слушайки музиката, а в организма ни настъпват ту едни, ту други биохимически процеси." Това твърдят учените.
Музиката около нас... Тя е в големи количества, много разнообразна, шумна, много по- агресивна, отколкото е била в миналото, в бита на нашите баби и дядовци, живели спокойно без радио и телевизия. Днес

агресията на музиката

без съмнение е повсеместна, тотална. За това писа още преди 25 години в забележителната си статия "Естрадна гигантомания" нашият голям композитор Марин Големинов. Сега ситуацията е още по-трагична. Така наречените "низки жанрове" в нея: поп, рок, диско, техно, фолк, рап и т.н., направо са окупирали българските електронни медии - от националните до кварталните. И този невъобразим, нерядко влудяващ шум и трясък, ни преследва буквално навсякъде: на работа, в трамвая и автобуса, в кафето и ресторанта, в магазина, на пазара, в празничен ден и на площада в града (заприличал на цирк или панаир!). За мнозина от младите тази "музика" се е превърнала в нещо като "наркотик за душата" и в "звукова токсикомания". Те са буквално зависими от нея. Влезте в която и да е дискотека, и ще се уверите, ако разбира се, издържите на грохота вътре!...
Гръмките, ритмични удари - не толкова звуци! - натоварват и преуморяват нервната система на подрастващите и в резултат в техните още неукрепнали организми настъпва рушене на биохимичните процеси с ред неблагоприятни последствия, сред които на първо място са постепенното и трайно увреждане на слуха, смущения в нервната дейност, в сърцето, в съня.
А за младите особено вредни са устройствата със слушалки, които направо увреждат мозъка. Затова в Европейския парламент дори се взе решение да се контролира производството на новите звуконосители.
За съжаление силно замърсената звукова и естетическа среда у нас (Азис, Глория, Мишо Шамара, Слави, Софи Маринова, Кондьо, Ивана, Луна и т.н.) е вече една тъжна реалност и като че ли никой не се смущава от това, търпим я. Сякаш сме нейде в Ориента или в джунглите на Африка, но не и в старата и културна Европа (в нея изглежда сме само географски). Дори БНР се поддаде на тази невероятна по мащабите си

"естрадна гигантомания" и "американизация на ефира"

и тя буквално го заля. Наистина, едва ли има друго национално радио в света, което да е дотолкова естрадизирано и американизирано, в което делът на художествената музика и на българските изпълнители и състави да е толкова нищожен. Та те са направо редки гости в радиоефира! БНР от години вече не предава пряко дори редовните концерти на своя първокласен оркестър или на Детския радиохор, както правят повечето национални радиа. Слушам радио от много страни на Европа и света (чрез интернет преброих 482 радиа за класическа музика от Чили до Нова Зеландия!) и мога да кажа, че нашето е може би най- безродното, най-естрадизираното и американизираното, а напоследък

упорито се и чалгизира, и турцизира

БНР озвучава дори предаванията си и по уж културната програма "Христо Ботев" с грозни американски "тупалки" (шлагери по жаргона на самите радиоводещи, някои от които отдавна са забравили, че има Моцарт, Шуберт, Шопен и дори Йохан Щраус...). Нашето радио е и единственото в света, което няма отделна програма за класическа музика, каквато имат дори... турското, перуанското и филипинското!
А се знае, че лекува и действа благотворно върху организма и психиката единствено нормалната, нискодецибелната музика - главно художествената, неправилно назовавана "класическа". Затова и в музикалната столица на Европа - Виена, има специален институт за лечение чрез музика или мелотерапия, с музика на старите майстори, класиците и романтиците. Защото практически и научно е доказано, че именно творбите на Вивалди и Хендел, На Моцарт и Шопен, на Бетовен, Росини и Йохан Щраус и на редица други автори лекуват, успокояват, хармонизират. И тогава защо тези прекрасни, божествени опуси на великите музиканти да не звучат по-често по нашите електронни медии, както всъщност е в целия цивилизован свят? Защо ги пускат по малко и главно късно през нощта - от 3 до 5 часа, а през останалото време ни надува главата с приказки, безкрайни текстови предавания, гарнирани с  кресливи американски тупалки и реклами, от които можеш да затъпееш! А какво да кажем за "националното" радио Дарик, в което културата и художествената музика почти отсъстват. А и  антибългарската BTV вече редовно да ни надува главите с най-долнопробна чалга дори на Нова година!
Защо не водим децата си

редовно на опера и концерт

както е в Европа? Защо нашите учители по музика не желаят да си направят труда (това не изисква никакви особени усилия) да заведат своите възпитаници на подходящо представление в опера, оперета, на балет или мюзикъл, на популярен концерт? Защо тези посещения да не станат част от учебните програми по музика? Защо часовете по музика и изкуство са толкова малко? Просветното министерство би трябвало да направи нещо по този въпрос. Децата на България,

страната на Орфей и Борис Христов

са вече естетически неграмотни, духовно обеднели, със силно загрубели сетива. Защото  тази грозна музика не само ги оспростачва, но ги прави агресивни и дори жестоки. Повечето от тях завършват училище, без да са влизали в театъра или в концертната зала! Знаят песните и биографиите на Азис, Глория и Мишо Шамара, а не са чували за Верди, Бетовен, Чайковски, Хайдн или Моцарт! И защо музиката да не се изучава повече и по-сериозно, както е в повечето културни страни на Европа? Може би защото и българското образование трябва да се опростачи напълно, за да сме винаги нещо като колония и "заден двор" на Европа?
А правителството на ГЕРБ започна за съкращава българските музикални институти (т.нар. реформа скоро ще ги довърши!). И нищо чудно, след като Ивана и Лепа Брена са музикалниите идоли на премиера...

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 126

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 942

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 539

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 499

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ