23 Септември 2021четвъртък00:04 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Снимка Държавна опера - Варна

Музикално-историческа разходка в концерт, посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град

автор:Дума

visibility 271

Интересен концерт с интригуващото заглавие "Варна, музиката и морето" ще бъде изнесен на 25 юли от 21 ч. на откритата лятна сцена "Зад театъра". Концертът, организиран от Клуб "ЮНЕСКО Варна", с подкрепата на фонд "Култура" при община Варна, е посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. С мисълта за забележителното събитие, което поставя Варна на туристическата карта на света, е изградена и програмата на концерта, разказва инициаторът Гео Чобанов. Основен фокус на проекта, който предвижда още няколко концерта, са композиторите, свързани трайно с духовния живот на Варна. В това първо издание ще бъдат представени Александър Кръстев, Добри Христов и Милко Коларов, научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ - Варна. 

Концертът ще започне с Химна на Радио Варна, написан от Александър Кръстев (1879-1945), един от първите български композитори, завършил с отличие Загребската консерватория, диригент на Катедралния хор и на хора на новосъздадената Варненска народна опера, директор на първото Радио Варна. С респект към миналото, БНР - Радио Варна, отбелязва всяка година своя празник с този химн, който в съвременен аранжимент изпълнява Духовият оркестър на Военноморските сили на Република България. 

Творчеството на Добри Христов (1875-1941), възпитаник на Пражката консерватория и безспорно най-известният варненски композитор, е вградено в основите на българската музикална култура. Той е автор на "най-ярките образци от новата българска църковно-музикална литература", както и на огромен брой хорови и солови песни. Всеки голям български хор му отдава дължимото, а Националното училище за изкуства във Варна носи неговото име. В програмата на концерта "Варна, музиката и морето" са включени творбите на Добри Христов "Хайдушка песен", "Луковитски моми" и "Вино пия". 

Милко Коларов, завършил Българската държавна консерватория (1973), има привилегията да учи композиция при Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при Константин Илиев. Композитор на симфонични, оперни и балетни творби, солови и хорови песни, инструментални пиеси, театрална и филмова музика, Милко Коларов е и преподавател по полифония и симфонична оркестрация, професор, създател и диригент на Камерния оркестър "Симфониета". Във "Варна, музиката и морето" ще прозвучат творбите му "Тъй много слънцето е влюбено в земята", "Ноктюрно" и "Позиции".

Към тази музикална разходка от миналото към настоящето ще се присъедини писателят краевед Християн Облаков. Той ще представи интересни страни от архитектурната история на Варна и израстването й като световна туристическа дестинация. 

Събитието ще завърши с песни за морето, сред които "Синя вечност", "Върни се в Соренто", "О, соле мио" и, разбира се, онази романтична и станала вече нарицателна "Варна, хубава Варна", която преди години изпя за първи път Маргарет Николова.

Всичко това ще превърнат в емоционално преживяване за Варна, музиката и морето солистите на Държавната опера - Варна, Даниела Димова - сопран, Вяра Железова - мецосопран, Валерий Георгиев - тенор, Гео Чобанов - бас, и пианистите  Жанета Бенун и Руслан Павлов. Няма нищо по-хубаво от това да живееш във Варна, да имаш най-хубавото море с най-хубавата Морска градина, да твориш и да се радваш на изкуството, заедно с най-хубавата публика, обобщава от името на всички участници в концерта Валерий Георгиев - един от петимата тенори в "Карузо гала", която неотдавна изправи на крака публиката във Варна и Пловдив.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ