16 Януари 2022неделя21:00 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Снимка Михаела Катеринска

МС реши: 710 лeва минимална заплата

Втората година на майчинството остава 650 лв., най-ниската пенсия се вдига до 490 лв.

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 151

Правителство предлага в проектобюджета за догодина минималната заплата да стане 710 лв., обяви финансовият министър Валери Белчев след заседанието на правителството. Над 750 хиляди души у нас получават най-ниското трудово възнаграждение, което е 650 лв. По думите на Белчев тези пари са крайно недостатъчни, за да се издържа едно домакинство.

Кабинетът предлага с 20% по-високи детски надбавки и промени в регламента на получаването им. Право на тях ще имат родители с доход до 510 лв. Сега прагът на достъп е 410 лв. на човек. Повишението ще засегне 20 000 деца. За всяко дете сумата става от 40 на 50 лв., а за две - от 90 на 110 лв. Увеличението ще засегне 120 000 деца.

Втората година на майчинството ще остане 650 лв. месечно, поясни Белчев. Увеличението беше направено с актуализацията на бюджета, но текстът важи само до края на тази година. Преди това сумата беше 380 лева. 

Кабинетът настоява минималната пенсия да стане 490 лв. и в следващите шест месеца добавката към тях от 120 лева да се запази. Дори и след отпадането на КОВИД-мерките искаме да се запази абсолютната стойност на доходите за пенсионерите поне на нивата, които са в момента, подчерта Белчев. Това означава, че средното увеличение на пенсията на всеки пенсионер ще е с 84 лева. Толкова обаче е увеличението от промените, които влизат в сила от Коледа, и те няма да са достатъчни, за да покрият получаваните сега 120 лв., смята Белчев. Той уточни, че от 25 декември минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., а максималната - от 1440 на 1500 лв. Всички останали се преизчисляват, като всяка година действителен осигурителен стаж ще носи коефициент 1,35 в пенсионната формула, а не 1,2, както е сега.

Белчев твърди, че по този начин ще се  осигури приемственост и осигуряване на добра бюджетна рамка, която да бъде предложена на парламента. Министърът беше категоричен, че във финансовия план за догодина не са предвидени  промени в политики, структурни изменения, орязване на персонал или каквито и да било други драстични реформи. "Предлагаме социална защита за населението предвид факта, че икономиката не пострада чак толкова много. Длъжни сме да спазим закона и да предпазим държавата от някакви рискове. Бюджет в рамките на тази година трябва да има", категоричен е Белчев. Бюджетът трябва да бъде одобрен от кабинета на 17 декември и да влезе в Народното събрание.

Служебното правителство предлага в проектобюджета за 2022 г. параметри, които според финансовия министър Валери Белчев дават социална защита на населението. Той се надява до 17 декември план-сметката да бъде внесена в МС и призова партиите в 47-ото НС да се обединят и да гласуват бюджета "такъв, какъвто е" до края на годината.

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ