12 Август 2020сряда13:16 ч.

Здраве

Мозъчните тумори са водеща причина за смърт при деца и млади до 20 години

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 1269

Туморите на мозъка са между 8 и 9% от всички новодиагностицирани новообразувания, като тези на главния мозък са 5-6%, а 1,5-1,8% са на гръбначния мозък. От туморите на Централната нервна система (ЦНС) 15-20% са в детска възраст. По данни от Америка и Канада всяка година се откриват 23,5 нови случая на първични мозъчни тумори на 100 000 население. Въпреки че няма точна статистика, предполага се, че тези цифри са подобни и за България, съобщават от Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София. 

Две трети от първичните мозъчни тумори са злокачествени, а съотношението между жените и мъжете при туморите на ЦНС е 55/45. За съжаление, не само у нас, но и по света, те са водеща причина за смърт при деца и млади хора до 20 г. и на трето място във възрастта между 20 и 39 г. 

В България проблемът е, че мозъчните заболявания се диагностицират много късно. Хората предпочитат да лекуват главоболието си с лекарства, вместо да отидат на лекар, коментира доц. Васил Каракостов, началник на най-голямата Клиника по неврохирургия - тази в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". В нея се извършват над 2300 операции със средна, голяма и изключително голяма сложност всяка година. Към клиниката функционират единствените в страната Център за функционална неврохирургия и Референтен център по мозъчно-съдови заболявания. Тя е една от малкото, в която се оперират хипофизни аденоми по изцяло ендоваскуларен метод през носа, както и единствената, в която по хирургичен път се лекуват пациенти с Базедова болест. 

Съществуват повече от 120 различни типа мозъчни тумори, което прави трудна диагностиката им. Тъй като някои от тях се намират в чувствителни зони, свързани с движението, емоциите, дишането, те могат драматично да влошат начина на живот на пациентите.

Мозъчните тумори при децата са различни от тези при възрастните и често се третират по различен начин. Въпреки че в около 60% от случаите животът на подрастващите може да бъде спасен, те често остават с дългосрочни странични ефекти.

Сред най-честите симптоми за мозъчен тумор при възрастните са:

- Промени в поведението

- Когнитивни промени

- Замайване или нестабилност

- Замъглено или двойно виждане

- Чести главоболия, които не се поддават на облекчение със стандартните медикаменти

- Проблеми със слуха

- Сутрешно гадене и повръщане

Симптомите при децата са подобни, но има още няколко, на които родителите могат да обърнат внимание:

- Прекомерно пиене на вода и уриниране

- Ранен пубертет

При бебета притеснителни симптоми са:

- Изоставане в развитието

- Увеличение на обиколката на главата.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 89

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 106

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ